Chinezii beau tot mai mult vin din România

Românii au făcut mult vin în acest an (Wikimedia Commons)
Românii au făcut mult vin în acest an (Wikimedia Commons)

China a devenit a doua piață de export pentru vinurile românești, după Uniunea Europeană, prețul și calitatea foarte bune fiind motivele pentru care asiaticii cumpără tot mai mult vin din țara noastră.

România este al șaselea cel mai mare producător de vin din lume, având aproape 200.000 de hectare cultivate cu viță de vie, scrie Digi 24.

Pe lângă soiurile nobile importate din Franța sau Italia – Pinot Noir sau Cabernet Sauvignon -, în România încă se mai cultivă, pe arii extinse, soiurile autohtone: fetească neagră sau albă.

Chinezii, care nu au o tradiție importantă în viticultură, s-au îndrăgostit de aromele vinului românesc. Peste jumătate din cele 10 milioane de litri de vin exportat de România ajunge în China, Marea Britanie și Germania.

”Soiurile româneşti s-au transformat, tămâioasa românească prinde bine sec, nu demidulce. În primă fază sunt mai exotice, fetească neagră, regală, în China, SUA, Canada am vândut mai uşor. În alte ţări problema e imaginea de ţară, vinul românesc a crescut în calitate”, a spus Dumitru Varga, directorul unei crame din Prahova pentru sursa citată.

Producătorii români de vin beneficiază de câteva avantaje când vine vorba de exportul în China: nu se plătește taxă de prezență în magazin, iar importatorii vor cantități mari.

”Cum în China multe vinuri sunt de calitate foarte proastă, avem nevoie de vinuri din România şi din alte ţări din Europa, şi preţul e bun şi calitatea e foarte bună. Şi în România se vede, sunt foarte multe crame”, a explicat importatorul de vinuri Yang Peng.

China importă în fiecare an peste 540.000 de sticle de sticle de vin din România.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Premieră istorică. Guvernul României cu cele mai multe doamne
Ce spune liderul musulmanilor din România despre atentatele de la Paris
Cel mai înalt copil din România. Ce înălţime a atins, la vârsta de 15 ani
Cine sunt cei doi români care şi-au pierdut viaţa în atentatele de la Paris