China va avea președinte pe viață

FOTO: Narendra Modi/Wikimedia Commons
FOTO: Narendra Modi/Wikimedia Commons

Congresul chinez a votat uminică înlăturarea limitelor mandatului prezidențial. Prin urmare, Xi Jinping, va rămâne președinte pe viață, transmite BBC. Schimbarea face parte dintr-o serie de modificări ale Constituției.

Amendamentul referitor la faptul că președintele poate ocupa funcția pe viață a fost votat aproape în unanimitate. Au fost doar două voturi împotrivă și trei abțineri din cele 3.000 exprimate de delegați.

Xi a devenit președinte în 2012 și ar fi urmat să părăsească funcția în 2023. Congresul are un rol similar parlamentului în alte țări și are cea mai mare putere de decizie în China.

Discuții pe acest subiect au fost blocate în ultima perioadă pe internet și în mass media.

Fiu al veteranului comunist Xi Zhongxun, Xi Jinping a avut la începutul carierei politice funcții de conducere în special în provincia Fujian, după care a fost numit prim-secretar de partid în provincia Zhejiang.

Ca urmare a demiterii secretarului de partid Chen Liangyu din Shanghai în septembrie 2006 ca urmare a unui scandal legat de pensiile sociale, Xi a fost numit în locul lui în martie 2007.

Xi s-a recăsătorit cu cântăreața de muzică populară a armatei Peng Liyuan în 1987. Au împreună o fiică numită Xi Mingze, care s-ar fi înscris la Universitatea americană Harvard în toamna anului 2010 sub pseudonim.

La sfârșitul lunii februarie, potrivit The Guardian, cenzorii din aparatul puterii de la Beijing au hotărât ca, pentru a bloca orice critică adusă lui Xi Jinping pe internet, ar trebui să elimine o literă despre care aceștia spun că poate fi folosită în multe combinații frazistice pentru a-l ataca pe președintele chinez. Este vorba despre litera „n”.

Victor Mair, expert în politici chineze al Universității Pennsylvania, scrie că „cenzorii au acționat rapid și drastic” după ce internetul din China a „fost inundat de critici” la adresa puterii de la Beijing. Motivul nemulțumirilor era legat chiar de planul Chinei pentru ca Xi Jinping să rămână la cârma statului pe un termen nedeterminat.

FOTO: Narendra Modi/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.