China renunța la politica unui singur copil. De acum, chinezii pot avea doi urmași

După 35 de ani de restricții impuse natalității, autoritățile de la Beijing au anunțat că vor renunța la politica unui singur copil, iar chinezii căsătoriți vor putea face doi copii.

Este o decizie importantă, anunțată de liderii Partidului Comunist azi-noapte, și vine drept reacție la îmbătrânirea accelerată a numeroasei populații chineze. Forța de muncă s-a micșorat în 2015, pentru al treilea an la rând.

Chiar și așa, China rămâne cea mai populată țară din lume, cu 1,3 miliarde de locuitori. Numărul chinezilor va mai crește până în anul 2030, când, dacă nu va crește natalitatea, aflată acum la 1,18 copii pentru fiecare femeie, va începe să scadă.

Chinezii au adoptat politica unui singur copil în 1980, la începutul perioadei de reformă și deschidere. Autoritățile de la Beijing au recunoscut că peste 400 de milioane de nașteri au fost prevenite cu ajutorul ei, ajutând țara să își îmbunătățească economia și să limiteze consumul resurselor naturale, scrie Los Angeles Times.

Renunțarea la această politică, aspru criticată atât pe plan intern, cât și în Occident, vine după ce în 2013, chinezii începuseră să relaxeze regulile, permițând cuplurilor să facă doi copii, dar doar dacă unul dintre părinți nu a avut frați sau surori.

Măsura nu a dus la o creștere importantă a natalității. Multe dintre cuplurile din mediul urban cred că un al doilea copil ar însemna o cheltuială mult prea mare.

Chiar și așa, un sondaj de opinie efectuat recent în China arată că majoritatea cetățenilor căsătoriți și-ar dori să aibă doi copii.

Recomandările editorilor GreatNews: