O româncă a primit cel mai important premiu oferit de britanici pentru Chimie

Magdalena Titirici. Foto: Royal Society of Chemistry

Românca Magdalena Titirici, profesoară la Queen Mary University of London, a câștigat premiul pentru Corday-Morgan pentru Chimie acordat de Royal Society, cea mai importantă instituție britanică din domeniul științei.

Royal Society a fost fondată în 1660. Titirici a primit importanta distincție pentru studiile sale din domeniul resurselor de energie regenerabile. Omul de știință român a reușit să producă biomasă la costuri foarte reduse din molecule nanostructurate de carbon în apă.

Ea va primi un cec de cinci mii de lire sterline, o medalie și va participa la un turneu în Marea Britanie în care își va expune ideile.

Profesoara Titirici și grupul său de cercetare au reușit să imite procesul natural de formare a carbonului în laborator, un proces care durează milioane de ani în natură. Carbonul rezultat este apoi folosit pentru a construi tehnologii care produc energie regenerabilă, precum bateriile. De asemenea, echipa condusă de româncă folosește deșeuri biologice ca materie primă în acest proces sustenabil.

Titirici s-a născut în capitala României și a studiat Chimia la Universitatea din București. S-a mutat apoi în Germania, unde a obținut doctoratul la Universitatea din Mainz și Dortmund, realizându-și studiile post-doctorale la celebrul Institut Max-Planck.

A rămas la Institut timp de cinci ani, unde a fost lider de grup și și-a consolidat cercetarea în carbon hidrotermal înainte de a se muta în Marea Britanie, unde este profesor din 2014.

Royal Society of Chemistry este principala autoritate britanică în domeniul chimiei, fiind o organizație non-profit cu 175 de ani de istorie.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.