Un chelner concediat pe motiv că e nepoliticos se consideră discriminat: „Așa e cultura mea”

chelner
Foto: Son of Groucho / Flickr

Guillaume Rey, un chelner francez din Canada concediat pentru că nu a fost politicos, susține că această concediere este una abuzivă, considerându-se discriminat pentru „cultura lui”, relatează „The Guardian”.

Rey a fost dat afară de la restaurantul din Vancouver unde lucra pe motiv că a fost „agresiv, nepoliticos și lipsit de respect”.

După ce a fost dat afară, Guillaume Rey a depus o plângere împotriva fostului angajator la Tribunalul pentru Drepturile Omului din British Columbia.

Managementul restaurantului l-a acuzat pe Rey că a violat regulamentul de conduită și că bărbatul nu și-a schimbat comportamentul, în ciuda feedbackului primit verbal și scris.

Însă în plângerea pe care a depus-o la tribunal, Guillaume Rey susține că nu este agresiv și nepoliticos, ci pur și simplu francez. Potrivit chelnerului rămas fără job, cultura franceză „tinde să fie mai directă și mai expresivă”.

Guillaume Rey a mai spus că a fost concediat din cauza „personalității sale profesionale directe și oneste”, pe care a dobândit-o pe când a studiat industria ospitalității în Franța.

Angajatorul spune însă că Rey a fost concediat din cauza „comportamentului și tonului agresiv” față de colegii săi. Guillaume Rey a lucrat la restaurantul din Vancouver între octombrie 2016 și august 2017, potrivit BBC. Rey a fost concediat în momentul în care, în urma unei dispute, l-a făcut pe un alt chelner să plângă.

Atât chelnerul, cât și fostul angajator, sunt de acord că, dincolo de problema personalității, Rey își făcea bine treaba la muncă. Mai mult, fostul șef al chelnerului admite că Rey era „foarte prietenos și profesionist cu clienții de la mese” și că adesea era numit șef de tură.

Reprezentanții restaurantului au încercat să obțină eliminarea plângerii, însă solicitarea lor a fost respinsă, așadar părțile urmează să fie audiate. Nu se știe însă ce anume vor decide judecătorii.

După cum a arătat și Devyn Cousineau, membru în Tribunal, Rey va trebui să explice ce anume din moștenirea culturală franceză pe care a invocat-o duce la un comportament pe care oamenii l-au „interpretat greșit” drept o violare a standardelor de lucru de la locul de muncă și a unei conduite acceptabile.

Foto: Son of Groucho / Flickr

Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.