Cernobîl, 25 de ani după. În lipsa omului, natura a învins radiaţiile

cernobil_radiatii_natura
La 25 de ani de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, natura din zona apropiată fostei centrale dă semne de recuperare. Este rezultatul unei cercetări efectuate de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Portsmouth.

Profesoul Jim Smith a studiat efectul radiaţiilor asupra populaţiei de rândunici de casă. „Variaţia naturală în populaţia de insecte poate compensa efectul radiaţiilor. Acest detaliu a fost observat şi de oamenii de ştiinţă ucraineni şi bieloruşi care trăiesc şi lucrează în zona interzisă.

Ei au studiat viaţa sălbatică de aici de 25 de ani, de la producerea accidentului. Şi au descoperit o creştere semnificativă a biodiversităţii – mai ales printre păsări şi mamifere – în zona închisă imediat după accident. În mare parte, datorăm acest fapt lipsei omului. Nefiind oameni, acolo nu se vânează, nu se pescuieşte, nu e niciun fel de activitate umană, nimeni nu construieşte drumuri, nu taie copaci, nu ară câmpurile. Iar asta a favorizat viaţa sălbatică”, a spus Smith într-un interviu acordat Euronews.

Reportajul Euronews despre natura din zona închisă de la Cernobîl: