Cercetătorii români nu vor mai plăti taxe

Dacian Cioloș. Foto: Facebook
Dacian Cioloș. Foto: Facebook

Guvernul României a decis ca persoanele care lucrează în cercetare și dezvoltare să fie scutite de taxa de 16% pe salariu sau venit începând cu luna august.

Prin această măsură, care are un impact minor asupra veniturilor aduse la bugetul statului, Guvernul României vrea să stimuleze serviciile de dezvoltare și cercetarea autohtonă, două domenii care se confruntă de ani buni cu probleme financiare.

”România cheltuie de 20 de ori mai puțin pe cap de locuitor, față de media europeană, în domeniile de cercetării și dezvoltării. Pe de altă parte, vedem cum în multe sectoare se creează locuri de muncă pentru ingineri, specialiști și cercetători, care sunt căutați tot mai mult pentru a adăuga valoare investițiilor făcute în România, în diverse sectoare economice”, spunea premierul Dacian Cioloș într-un interviu acordat la începutul săptămânii.

”Prin aceste măsuri sperăm să atragem atât investiții din partea companiilor private în cercetare și dezvoltare, cât și interesul tinerilor pentru aceste domenii”, a adăugat Cioloș.

O scutire de taxe similară a fost acordată, o perioadă lungă de timp, programatorilor din domeniul IT.

În prezent, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea cheltuielilor cu cercetarea din Produsul Intern Brut.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandare GreatNews:

O bibliotecă gratuită a fost deschisă într-un aeroport din România