Cercetătorii români au salvat o plantă superbă. Primii boboci pot fi admirați în această perioadă

Foto: Wikimedia Commons

O plantă salvată de la dispariție de cercetătorii români înflorește acum la Băile Felix. Acțiunea echipei de cercetători orădeni este un model de conservare a florei în România.

Prezența nufărului termal a fost pusă în pericol de reducerea luciului de apă din Rezervația Băile 1 Mai. Acum, acest luciu de apă se întinde pe o suprafață de 50 de ori mai mică decât cea inițială. Pentru ca planta să nu dispară, o echipă de cercetători coordonată de Cristian F. Blidar, de la Catedra de Biologie a Facultăţii de
Ştiinţe a Universității din Oradea a reușit să cultiva în vitro nufărul termal și apoi să îl mute într-un bazin pus la dispoziție de TURISM FELIX S.A, cea mai mare companie de turism balnear din România.

În 2013, cercetătorii au încercat să cultive in vitro nufărul termal, condamnat la extincție. Cum demersul s-a dovedit un succes, echipa de cercetare a pornit în căutara unui habitat propice dezvoltării și înmulțirii naturale a nufărului termal, se arată într-un comunicat remis GreatNews.

Soluţia a fost transplantarea a o parte din plantele obţinute în laborator din cele patru bazine din Băile Felix aflate în administrarea companiei Turism Felix S.A. În acest microclimat unic în Europa cresc acum specii ca nufărul alb (Nymphaea alba), lotusul sacru (Nelumbo nucifera) şi chiparosul de baltă (Taxodium distichum).

Alegerea nu a fost întâmplătoare: apele geotermale din staţiune prezintă similitudini cu cele din locul de baştină al nufărului termal, sub aspectul mineralizaţiei, al pH-ului şi al temperaturii. Pe măsura dezvoltării tulpinilor de nufăr termal, exemplare de nelumbo vor fi transplantate, pentru a face loc plantei periclitate. Scopul este ca, în 2-3 ani, suprafaţa unui întreg bazin să fie ocupată în întregime de Nymphaea lotus var. thermalis (nufăr termal).

De curând, primii boboci de Nymphaea lotus var. thermalis au înflorit, iar acest lucru dovedeşte faptul că nuferii termali vor fi capabili să se înmulţească singuri în Bazinul 3 de la Lacul cu Nuferi din Băile Felix.
nufar termal 1
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Cea mai frumoasă salină din România devine și mai atractivă. O încăpere superbă, deschisă turiștilor
Cea mai vizitată peşteră din Bucegi, deschisă din nou. Traseul are peste 400 de metri
“Trenul SF” Hyperion pornește la drum. Unde va circula și ce prețuri au biletele
Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.