Cercetătorii au găsit o soluție pentru a încetini dezvoltarea maladiei Alzheimer

Alzheimer este una dintre cele mai crunte și studiate boli ale omenirii, iar oamenii de știință au descoperit o modalitate de a stopa această maladie, chiar în stadiile sale incipiente.

Cea mai frecventă formă de demență mai ales la persoanele în vârstă a dat mult de furcă medicilor și oamenilor de știință, care de mai bine de 100 de ani încearcă să găsească un tratament eficient.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au descoperit o moleculă ce apare în mod natural și care poate încetini formarea plăcii amiloide în creier. Plăcile de amiloid sunt legate de problemele de memorie şi alte simptome ale maladiei Alzheimer.

Această descoperire oferă speranța că pe viitor se va putea dezvolta un medicament asemănător statinelor și care va reuși să salveze persoanele în vârstă de pierderile de memorie și de tulburările psihotice care însoțesc boala.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, care au lucrat cu experţi din Suedia şi din Estonia, au descoperit că moleculele Brichos, parte a unei familii de proteine care apar în mod natural în plămânii umani, pot încetini acest proces de formare a plăcilor amiloide.

Testele efectuate pe șoareci au relevat faptul că moleculele se lipesc de grupurile de proteine şi le împiedică să formeze mai multe plăci de amiloid, stopând astfel răspândirea lor în creier. Totuși, moleculele în sine nu sunt potrivite pentru a fi utilizate în pastile, deoarece nu vor supraviețui în procesul digestiv.

„Acesta este punctul de plecare pentru identificarea unui medicament care oprește boala Alzheimer. Oamenii de peste 60 de ani ar putea lua aceste pastile pentru a opri grupara acestor proteine, cu mult îaninte să apară simptomele.”, a declarat dr. Samuel Cohen, unul dintre autorii studiului, pentru Daily Mail.

Studiile nu se opresc aici, iar pe viitor vor fi alocate peste 30 de milioane de lire sterline numai în Marea Britanie pentru a continua cercetările și pentru a înființa o rețea de centre care să studieze maladia și prevenirea ei. Studiul a fost publicat în revista Nature Structural and Molecular Biology.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.