Cercetători: „Regiuni din Marea Barieră de Corali au fiert”

O echipă de oameni de știință a făcut publice rezultatele unei cercetări cu privire la cauzele distrugerii unor zone însemnate din Marea Barieră de Corali din Australia.

În anii 2016 și 2017, peste 1.000 de kilometri din zona cea mai nordică a Barierei de Corali au fost distruse din cauza episoadelor de încălzire a apelor. Studiul a fost publicat joi în jurnalul Nature, potrivit Agerpres.ro.

„Coralii nu au murit încet, de foame, ci au murit direct ca urmare a stresului provocat de căldură. Regiuni din Marea Barieră de Corali au fiert din cauza temperaturilor extreme care au fost”, a precizat profesorul Terry Hughes, director al Centrului ARC pentru studii ale recifurilor de corali din cadrul Universităţii James din Townsville.

Hughes şi colegii săi au analizat întregul recif pe baza observaţiilor efectuate din aer dar şi din apă, realizate în 63 de zone de-a lungul celor 2.300 de kilometri ai Marii Bariere de Corali, şi au combinat datele cu cele obţinute în urma monitorizării satelitare.

Temperatura apelor de-a lungul recifului a crescut cu 1 grad Celsius peste medie, situaţie cauzată de o combinaţie între schimbările climatice şi fenomenul climatic ciclic El Nino.

„Am avut patru episoade de albire (1998, 2002, 2016 şi 2017) în Marea Barieră, cu o creştere generală a temperaturii de 1 grad Celsius”, a spus Hugues. „Dacă vom continua astfel cu emisiile noastre ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic, nu cred că Bariera va supravieţui”, a explicat Hughes.

Recifele acoperă mai puţin de 0,2% din suprafaţa oceanelor, însă adăpostesc 30% dintre speciile de animale şi de plante acvatice, pe care le protejează de prădători şi le oferă hrană.

FOTO: Ciambue/Flickr/via Wikimeda Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.