Cercetători: Războiul cu obezitatea NU se duce în sala de sport

Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Sports Medicine și prezentat de BBC, activitatea sportivă ar avea un rol destul de mic în ceea ce privește lupta cu obezitatea.

Specialiștii spun că mesajele publice în ceea ce privește sănătatea ar trebui să se axeze pe ceea ce înseamnă alimente nesănătoase. Mai exact, obezitatea ar avea legătură cu excesul de de zahăr și carbohidrați pe care le conțin alimentele pe care le mâncăm în prezent.

De exemplu, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Asta se întâmplă în timp ce medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă.

Astfel, sportul nu ar reuși să contrabalanseze impactul și modificările pe care le aduc zahărul și carbohidrații asupra organismului.

„Un obez nu trebuie să facă sport pentru a pierde în greutate, ci trebuie să mănânce mai puțin. Îngrijorător este faptul că mesajele publice transmit faptul că ai putea mânca oricât dacă faci exerciții fizice. Din punct de vedere științific acest mesaj este unul fals, total greșit”, a declarat cardiologul britanic Malhotra, profesor Mark Baker de la National Institute of Health and Care Excellence din Marea Britanie.

Acesta mai spune și că ar fi stupid că excluzi importanța activității fizice, întrucât aduce numeroase beneficii sănătății, iar un mod de viață sănătos trebuie să includă o dietă echilibrată și sport.

De exemplu, în România, studiile arată că, în medie, românii consumă, direct sau ascuns în diferite alimente, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahăr, există aproape un milion de diabetici, în jur de patru milioane de români obezi. De asemenea, zahărul poate cauza și numeroase probleme cardiace. Dacă, potrivit acestui studiu, sportul ar ajuta destul de puțin în ceea ce privește obezitatea, activitățile fizice sunt de foarte mare ajutor pentru a ține departe diabetul sau bolile cardiace.

De altfel, mulți antrenori de fitness spun că războiul cu obezitatea se duce 70% în bucătărie și 30% în sala de sport.

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.