Cercetători: Nu mai oferiți locul în autobuz bătrânilor!

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Cei care nu oferă locul bătrânilor în mijlocul de transport în comun sunt considerați ca fiind lipsiți de respect. Însă nu de aceeași părere sunt și mai mulți cercetători de la Oxford. Un profesor care a condus o cercetare susține că oamenilor în vârstă le face bine să stea în picioare, pentru a se menține sănătoși.

„Trebuie să încurajăm activitatea fizică în rândul bătrânilor, și nu să îi încurajăm să fie sedentari. Nu vă sfătuiți părinții să ia liftul, ci să mai urce un etaj pe scări. Și gândiți-vă de două ori înainte să cedați locul pe scaun în autobuz sau tren unei persoane în vârstă. Statul în picioare este un exercițu fizic bun pentru ei”, spune profesorul Sir Muir Gray.

Cercetarea a fost publicată în revista de specialitate medicală The British Medical Journal și susține că ar trebui să încurajăm pesoanele în vârstă să meargă pe jos cel puțin 10 minute pe zi, să urce pe scări și să nu ia liftul. Inclusiv statul în picioare e o modalitate foarte bună pentru a-și menține sănătatea.

Studiul mai spune că un efort pentru a-i menține pe oamenii în vârstă activi îi poate ajuta să fie independenți mai mult timp și scade nevoia acestora pentru îngrijiri medicale.

Scarlett McNally, un chirurg ortoped citat de The Independent, susține că „exercițiile fizice pot încetini fenomenul de îmbătrânire și pot menține articulațiile sănătoase mai mult timp”.

Un alt studiu realizat tot în Marea Britanie arată că persoanele vârstnice care folosesc mijloacele de transport în comun sunt mai sănătoase. Ele merg pe jos mai repede, fapt ce indică o asociere între acest mod de deplasare și starea de sănătate.

Cercetarea a fost realizată de Consiliul pentru Cercetări Medicale (MRC) și Consiliul pentru Cercetări Economice și Sociale (ESRC). Profesorii de la Universitatea din Londra (UCL) și de la Universitatea din Manchester, care au cercetat date provenind de la peste 7.000 de persoane adulte, au conchis că aceia care nu foloseau frecvent transportul public manifestau un declin mai rapid al vitezei de deplasare decât indivizii de aceeași vârstă cu ei, care utilizau frecvent transportul în comun.

Studiul a relevat că persoanele care folosesc cel mai des mașina personală pentru deplasare au ajuns să se miște cel mai încet când merg pe jos.

Profesorul Tarani Chandola de la Universitatea din Manchester, co-autor al cercetării, susține că utilizarea transportului public mai mult de o dată pe săptămână nu este numai un obicei prietenos cu mediul, ci aduce și numeroase beneficii, precum menținerea sănătății și a activității fizice și reducerea izolării sociale.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.