Cercetător: DNA poate proteja Delta Dunării

delta dunării
Delta Dunării. Foto: Cody escadron delta via Wikimedia Commons

Speologul Cristian Lascu atrage atenția că problemele de mediu din România sunt generate și de răspândirea corupției. Potrivit acestuia, gravele încălcări ale legislației și afacerile dubioase ale baronilor locali au avut un rol puternic în degradarea Rezervației „Delta Dunării”. Din acest motiv, cercetătorul consideră că este necesară o intervenție a Direcției Naționale Anticorupție.

„În clipa de față, după părerea mea, DNA-ul este, într-un fel, o soluție a problemei, pentru că ce am avut noi cu impact puternic în Delta Dunării au fost grave încălcări ale legislației și uneori afaceri destul de dubioase în spatele acelor încălcări – baroni locali, cu alte cuvinte, investitori care au făcut pensiuni neautorizate și care au produs un impact foarte mare”, a explicat Cristian Lascu în cadrul emisiunii „Kilometrul 0” de la postul de televiziune Digi 24.

„Și-l produc în continuare, pentru că clienții lor sunt cei cu bărci cu motor de 100 de cai putere, care vin acolo și răscolesc totul și duduie și sperie. [Sunt – n.r.] și alte lucruri de mare impact, care nu sunt compatibile cu o arie protejată de o asemenea frumusețe”, a adăugat speologul.

Cu toate acestea, cercetătorul se declară optimist și crede că pe viitor va fi mai multă disciplină: „Trebuie să fim optimiști, nu avem alternativă. După părerea mea, conservarea naturii merge după principiul jocului de șah al lui Murphy: nu se poate obține victoria, nu se poate obține remiza, nu se poate abandona jocul!”.

Delta Dunării – cea mai mare zonă umedă continuă din Europa și a doua deltă ca dimensiuni de pe continent după cea formată la vărsare de fluviul Volga – este considerată de specialiștii din cadrul UNESCO și cea mai bine conservată deltă a Europei.

Adăpost pentru peste 300 de specii de păsări și 45 de specii de pești de apă dulce care trăiesc în lacurile și în canalele sale, ea include și cea mai mare întindere de stufăriș din lume, lacuri conectate de canale înguste și păduri virgine.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

8 detalii care ne enervează în hoteluri
Daniel Constantin răspunde „blestemului” lui Voiculescu
Asigurare auto 2015. Comparaţia care arată că preţul RCA pentru tineri e absurd de mare

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.