Cercetarea din România este în pericol, iar statul român stă cu mâinile-n sân

cercetător
Foto: luvqs (pixabay.com)

Cercetarea românească este în pericol, atrag atenția doi oameni de știință români, în cadrul unui articol publicat în cel mai recent număr din „Nature”, cea mai prestigioasă revistă științifică din lume.

Mihai Miclăuș, doctor în biologie moleculară la Universitatea Rutgers din S.U.A., iar în prezent cercetător științific (gradul 2) la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, și Octavian Micu, doctor în fizică teoretică la University of Alabama, U.S.A., iar în prezent cercetător științific gradul 1 (CS 1) la Institutul de Știinte Spațiale, avertizează că statul român investește prea puțini bani în cercetare.

În plus, susțin cercetătorii, statul român atribuie granturi organizând competiții la care nu participă evaluatori străini, neutri, ci doar români.

„Imaginați-vă un laureat al Premiului Nobel care dorește să evalueze aplicații pentru obținerea de granturi științifice în România. Ea sau el ar trebui ca mai întâi să învețe limba română, să obțină o scrisoare de la rectorul universității sau de la decanul facultății prin care să i se permită să participe la evaluare și să încarce o declarație pe platforma României pentru evaluatori de granturi (www.brainmap.ro) care să confirme că nu a comis nicio încălcare etică în activitățile sale din ultimii 5 ani”, arată cei 2 cercetători în articolul apărut în „Nature”.

“Aceste restricții nu pot duce decât la și mai multă marginalizare a unui sistem de cercetare care este împovărat de cazuri de plagiat, de subfinanțare și de plecarea specialiștilor”, continuă ei.

Articolul din „Nature” mai arată că “potritvit Eurostat, România se află la nivelul cel mai de jos în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din produsul intern brut (PIB) cheltuit pentru cercetare și dezvoltare. În 2018, statul român a alocat numai 0,18% din PIB Ministerului Cercetării și Inovării. Aproximativ un sfert din aceste fonduri sunt folosite în competiții naționale de proiecte, care sunt rare, impredictibile și evaluate la ora actuală de cetățeni români”.

„Solicităm Guverrnului român să reinstituie folosirea evaluatorilor internaționali care să fie aleși pe baza unui singur criteriu: meritul științific. Guvernul ar trebui și să revină la reglementarea anterioară, potrivit căreia aplicațiile pentru granturi erau scrise în limba engleză”, conchide articolul.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.