Centrale termice: pe lemne sau pe gaz? Care este alegerea cea mai bună

Centrale termice. Foto: Pixabay.com
Centrale termice. Foto: Pixabay.com

Centrale termice. Chiar dacă iarna pare că s-a sfârșit, o centrală termică este o investiție excelentă, pe termen lung, mai ales acum, când prețurile încep să scadă. În acest articol vă propunem cele mai pertinente argumente în eterna dispută: centrală termică pe lemne sau combustibil solid sau centrală termică pe gaz.

Dacă doriți să optați pentru o centrală termică pe lemne, care este una dintre cele mai bune soluții pentru încălzirea locuinței, cât și a apei menajere, puteți să o faceți consultând lista cu oferte de aici.

Centrale termice pe lemne

Centralele termice sunt ideale pentru zonele unde nu există rețea de gaze naturale, fiind mult mai eficiente energetic decât tradiționalele sobe din teracotă. Au costuri de exploatare foarte avantajoase, iar centralele termice pe lemne cu gazeificare, cât și cele cu ardere clasică, dezvoltă puteri termice cuprinse între 11,7 Kw și 1.164 Kw.

Principalul dezavantaj al centralelor pe combustibili solizi este faptul că nu pot fi atinse temperaturi ridicate în camera de ardere, iar odată cu scăderea temperaturii scade și calitatea arderii, iar consumul de combustibil crește.

Randamentul acestor centrale este de 70-75%, însă au și un mare avantaj, nu au dispozitive electronice și nu sunt dependente de energia electrică.

Centrale termice cu gazeificare: Tot ce trebuie să știți

Centralele termice cu gazeificare degajă, prin arderea lemnelor, gaze volatile foarte fierbinți, diferența fiind făcută că acestea sunt trase de un ventilator prin stratul de jar, ajungând la temperaturi de până la 700 de grade Celsius.

Temperatura finală ajunge și la 1.200 de grade, dublu față de centralele clasice. Emisiile sunt mai reduse, iar cantitatea de energie produsă este mai mare.

Calitatea lemnului este foarte importantă la acest tip de centrale, fapt valabil și la celelalte centrale termice care folosesc acest combustibil solid. Lemnele trebuie să fie foarte uscate. Dacă lemnele au o umiditate mai ridicată, randamentul centralei scade.

Centrale termice pe gaz: Argumente pro și contra

Primăvara este o perioadă excelentă pentru a instala o centrală termică pe gaz. Centralele termice murale în condensație sunt cele mai populare opțiuni de încălzire în mediul rural.

Dacă locuiți într-o garsonieră sau un apartament, vă recomandăm centrale termice cu condens, care au tiraj forțat – adică elimină noxele cu ajutorul unui ventilator – și dezvoltă o putere termică de 24 Kw.

Mai jos, vă prezentăm câteva avantaje și dezavantaje ale centralelor termice pe gaz:

Pro:

  • Randament crescut
  • Ușor de folosit
  • Se adaptează la toate tipurile de instalații de încălzire
  • Prețul gazului este avantajos
  • Oferă un confort termic ridicat.
  • Nu necesită prea multe elemente de racord

Contra:

  • Costuri de instalare destul de mari
  • Montajul se face doar de către firme specializate
  • Costuri de mentenanță