Cele șase tipuri de infractori de pe Facebook

Facebook a devenit în ultimii ani drept cea mai folosită rețea de socializare din lume, iar mai mult de un miliard de oameni o accesează lunar.

Nu toți oamenii care intră pe Facebook sunt de bună-credință, iar unii încearcă să își atragă foloase materiale, în timp ce alții vor să comită anumite infracțiuni, așa că își studiază prietenii, află unde locuiesc și unde lucrează, apoi fură din casa acestora sau ajung până la crimă.

Cercetătorii britanici au identificat șase tipuri de personalitate a utilizatorilor de Facebook care se folosesc de rețelele de socializare pentru a comite infracțiuni, de la urmăriri și până la crime.

Cele șase tipuri de infractori de pe Facebook

1. Cele mai multe crime sunt comise de tipul reactiv (27,1% din totalul infracţiunilor prin Facebook). Reactivul este o persoană care vede fotografii sau comentarii pe Facebook, se enervează din cauza lor şi reacţionează extrem de violent.

Un exemplu în acest sens este Wayne Forrester, care şi-a ucis soţia după ce a citit pe Facebook mesajele scrise de ea, în care femeia anunţa că l-a părăsit.

2. Informatorul foloseşte Facebook pentru a spune altora că şi-a ucis victima sau că va comite o crimă. Astfel, acest criminal foloseşte reţeaua pentru a demonstra altora că are control asupra situaţiei.

În această categorie intră şi cei care anunţă că se vor sinucide şi folosesc Facebook pentru a transmite un ultim mesaj prietenilor.

3. Antagonistul este o persoană care se angajează în discuţii agresive online, care vor duce apoi la violenţe fizice, personale. De multe ori, asemenea scandaluri care încep pe Facebook se termină prin crime foarte violente.

4. Fanteziştii sunt cei care fac foarte greu diferenţa între realitate şi imaginaţie. Ei folosesc crima pentru a putea păstra o iluzie, pentru a împiedica aflarea adevărului şi pentru a putea trăi mai departe în lumea fantastică pe care şi-au creat-o.

5. Prădătorul este o persoană care îşi face un profil fals de Facebook pentru a-şi atrage victima în capcană, ca să ajungă faţă în faţă cu ea.

6. Impostorul este cel care scrie în numele altcuiva. De multe ori, impostorul preia controlul asupra contului victimei, pentru a da impresia că aceasta este încă în viaţă.

Studiul a fost realizat de Elizabeth Yardley şi David Wilson de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care au analizat exemple de infractori din întreaga lume.

Elizabeth Yardley mai spune că Facebook nu poate fi invinuită pentru aceste crime, aşa cum nici un cuţit nu este considerat vinovat pentru o înjunghiere. Aproape 50 de crime au fost înfăptuite în câțiva ani prin intermediul Facebook-ului, iar 26 dintre ele au avut loc numai în Marea Britanie, informează Daily Mail.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.