Cele șase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului au ajuns în România. Preafericitul Daniel e prezent pe toate

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au ajuns în România (Foto: grassmayr.at)
Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au ajuns în România (Foto: grassmayr.at)

Toate cele șase clopote ale celei mai mari catedrale din România poartă efigia și binecuvântarea Patriarhului Daniel și vor fi instalate până la sfârșitul anului.

Colosala Catedrală a Mântuirii Neamului va fi sfințită în ziua de 30 noiembrie 2018, în ajunul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Cele şase clopote au fost realizate de fabrica Grass­mayr din Innsbruck, la comanda Bisericii Ortodoxe Române.

Greutatea totală a clopotelor este de peste 32 de tone, iar producătorul a oferit o garanție de 15 ani. Durata de viață a clopotelor este apreciată însă la cel puțin patru secole. Toate clopotele poartă mesajul : „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918-2018“.

Catedrala din București va avea cel mai mare clopot funcțional din Europa, care urmează să fie așezat la o înălțime de 60 de metri. Clopotul uriaș a costat 425.000 de euro, iar cele cinci clopote mai mici, care vor fi folosite la slujbe, 125.000 de euro.

Catedrala Mântuirii Neamului a însemnat o investiție de 80 de milioane de euro pentru BOR, scrie Adevărul. ”Complexul arhitectural va mai avea patru clădiri, în cele patru colţuri“, a precizat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Clopotul românesc de 25 tone deveni cel mai greu clopot din Europa, depășind clopotul Sfântului Petru din turnul de sud al Catedralei din Koln, care bate din 1923.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.