TOP. Cele mai solicitante meserii din România

FOTO: Alexas_Fotos/Pixabay.com

Românii consideră că cele mai solicitante meserii sunt cea de medic, pilot, pompier, profesor și programator, după cum reiese dintr-un studiu tematic.

Pe următoarele locuri se clasează meseria de șofer profesionist, avocat/procuror/judecător și specialist din domeniul financiar/ contabil/auditor, potrivit unui studiu realizat de Ivox și prezentat de Secom.

În procesul de selecție al celor mai solicitante profesii, românii au ținut cont de factori de stres și suprasolicitare precum orele de muncă efectuate în afara programului, amploarea proiectelor și nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate și concentrare necesar, lucrul cu termene limită, interacțiunea cu persoane dificile, presiunea de a găsi rapid soluții, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitării meseriei.

Cele mai solicitante meserii : Efectele asupra angajaților

Atunci când se referă la propriile profesii, 75% dintre români se declară stresați și suprasolicitați din cauza locului de muncă, în timp ce unul din zece indică un nivel intens al stărilor de stres și suprasolicitare.

Dintre aceștia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator și angajat în domeniul IT sau programator, rezultate care confirmă topul.

Studiul mai relevă însă un rezultat îngrijorător. Aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de muncă prezintă simptome ale afecțiunilor cauzate de stres și suprasolicitare, majoritatea acuzând oboseală excesivă și îndelungată (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).

Una dintre cele mai grave consecințe este Sindromul de Oboseală Cronică, afecțiune  caracterizată prin oboseală intensă, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, dureri musculare, articulare și gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburări hormonale, cardriovasculare, deficite imunitare, manifestări care persistă mai multe luni.

Potrivit aceluiași studiu, 6 din 10 angajați consideră că stresul și suprasolicitarea sunt consecințe ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv în weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucrează și ale interacțiunii cu persoane dificile.

În același timp, peste 50% dintre angajații români declară că se simt obosiți sau epuizați din cauza locului de muncă. De asemenea, doar 2 din 10 români consideră că timpul disponibil pentru activitățile de la serviciu este suficient.

Femeile resimt aproape la fel ca bărbații stresul și suprasolicitarea la locul de muncă. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.