Cele mai sănătoase locuri în care să trăiești. Este sau nu mai bine să locuiești la țară?

FOTO: Sonyuser/Pixabay.com
FOTO: Sonyuser/Pixabay.com

Cele mai sănătoase locuri în care poți trăi. De cele mai multe ori ne gândim la orașe ca la locuri destul de nesănătoase pentru traiul de zi cu zi, însă cercetătorii spun că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Mai mulți oameni de știință britanici, citați de BBC, susțin că există o sumedenie de factori care determină felul în care mediul înconjurător ne afectează. Aceștia pot ține de trecutul fiecărei persoane, de circumstanțele vieții, dar și de calitatea și durata activităților pe care oamenii le fac în acest mediu.

Un lucru este sigur, însă: persoanele care locuiesc în orașe lângă un spațiu verde sunt mai sănătoase. Cetățenii care trăiesc lângă parcuri sau copaci se bucură de o poluare a aerului mai redusă, cât și de un nivel al poluării fonice mai mic, având parte, în același timp, și de mai multă răcoare.

Este mai sănătos să trăiești la țară sau la oraș?

Spațiile naturale sunt și locuri unde au loc activități fizice și sociale, acestea având o multitudine de beneficii pentru sănătate. Cercetătorii susțin că timpul petrecut în natură reduce nivelul de stres. Chiar și dacă ne odihnim sub un copac, ritmul cardiac scade, fapt care duce la eliberarea limfocitelor, principala armă a corpului uman împotriva cancerului.

Chiar și așa, oamenii de știință nu sunt convinși că ar fi benefic pentru toți locuitorii din mediul urban să se mute la țară.

Orășenii tind să sufere mai mult de astm, alergii și depresie, însă, potrivit studiilor, sunt mai puțin obezi, au un risc de sinucidere mai mic și șanse mai mici de a muri într-un accident. De asemenea, oamenii care trăiesc în marile aglomerații urbane sunt mai fericiți la bătrânețe și trăiesc mai mult.

Insectele purtătoare de boli pot fi un risc major pentru sănătate în mediul rural, în timp ce, în unele cazuri, poluarea poate fi chiar mai mare decât în orașe. În India, de exemplu, poluarea a dus la 1,1 milioane de decese în 2015, iar trei sferturi dintre victime trăiau în mediul rural.

Utilizarea îngrășămintelor chimice poate scădea drastic calitatea aerului în zonele rurale.

Dacă vreți să vă mutați la altitudine înaltă, există beneficii clare pentru sănătate, dar și riscuri. Oamenii care trăiesc la peste 2.500 de metri au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, atacuri cerebrale și multe tipuri de cancer, însă se expun mai mult bolilor pulmonare și infecțiilor de tract respirator.

Cele mai sănătoase locuri în care poți trăi

Cea mai sănătoasă alegere în ceea ce privește altitudinea este viața între 1.500 și 2.500 de metri.

Cercetătorii susțin că viața lângă malul mării sau a unei întinderi de apă este, de asemenea, foarte sănătoasă și chiar mai fericită. Cu cât oamenii văd mai mult culoarea albastru, cu atât sunt mai fericiți.

Oamenii de știință au descoperit și că persoanele care au o situație socio-economică mai proastă tind să ”profite” mai mult de pe urma beneficiilor spațiilor naturale. Persoanele mai bogate se bucură de alte privilegii care duc la îmbunătățirea stării de sănătate, precum vacanțele.

Nu este de ajuns să vă mutați la marginea unei păduri sau pe malul unei întinderi de apă pentru a vă rezolva problemele de sănătate. Alte circumstanțe, precum pierderea sau obținerea unui loc de muncă, căsătoria sau divorțul, au un impact mult mai mare asupra sănătății.

Mai mult, oamenii nu par să dea prea mare importanță prezenței naturii atunci când își caută o locuință. Pe primele locuri sunt siguranța, liniștea și proximitatea școlilor sau a locului de muncă.