Cele mai mari gafe de 1 Decembrie. Liviu Dragnea și Andreea Bălan, repetenții de anul acesta

Liderul PSD, Liviu Dragnea, și interpreta Andreea Bălan sunt autorii celor mai mari gafe de 1 Decembrie de anul acesta. Victor Ponta a „punctat” și el, cu un mesaj neinspirat în limba engleză.

De ziua României, Dragnea a postat pe Facebook o fotografie de la Marea Unire, dar în varianta falsificată de comuniști. Fotografia, realizată la Alba Iulia de Samoilă Mârza, îi prezintă pe români ținând în mâini steagul Transilvaniei, în culorile albastru-roșu-galben, dispuse pe orizontală.

Ardealul a avut acest steag chiar și după Unire, timp de un an și jumătate, perioadă în care regiunea a fost condusă de un Consiliu Dirigent, noteaza adevarul.ro.

În  perioada comunistă, poza a fost falsificată în mod grosolan. În 1968, imaginea editată apare pe coperta revistei Magazin Istoric, ordinea culorilor fiind schimbată în albastru-galben-roșu.

Fotografia postată de Liviu Dragnea a fost însoțită de următorul mesaj:

„La 1 Decembrie 1918, românii s-au adunat într-o singură ţară. Au făcut-o arătând o voinţă şi un curaj cum rar s-au văzut. Unirea teritoriilor româneşti a fost făcută cu sacrificii de sânge în Marele Război şi cu efortul unei elite politice excepţionale. Azi, cînd sărbătorim 97 de ani de la înfiinţarea României moderne, nu avem dreptul să-i uităm nici pe martiri şi nici pe ctitori. Trebuie să onorăm acea generaţie întemeietoare şi să învăţăm de la ea. Marea Unire e actul de naştere al României de azi. În anul 2015, noi suntem datori să mergem înainte, indiferent de obstacole, trebuie să privim cu optimism viitorul şi să ne cinstim trecutul. Ziua Naţională înseamnă, înainte de toate, UNIRE iar clasa politică şi cetăţenii trebuie să înţeleagă că unitatea este motorul progresului, este condiţia necesară pentru ca România să reuşească. La mulţi ani România! La mulţi ani românilor de pretutindeni“

Fotografia originală (stânga) și varianta editată de comuniști (dreapta)
Fotografia originală (stânga) și varianta editată de comuniști (dreapta)

Și Andreea Bălan a încurcat culorile. Cântăreața, în vârstă de 31 de ani, a postat o imaginea editată în care apare purtând culorile României, însă într-o succesiune nefericită, roșu-galben-albastru.

Pe lângă greșeala de dispunere a culorilor, fanii artistei au

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

criticat și editarea grosolană a imaginii. „Ce păcat! Mai bine nu mai punea această poză. Face România de râs. Ai greşit culorile, inteligenţa României!“, a comentat un utilizator pe pagina de Facebook a Andreei.

Asaltată de mesaje negative, Andreea Bălan a ales să revină cu un mesaj. „Ziua de 1 decembrie ar trebui să fie un implus să ne dăm seama că noi, românii, ar trebui să ne unim, să fim oameni mai buni şi să nu mai aruncăm cu pietre în alţii. Părinţii mei m-au educat că dacă nu am ceva bun de zis, mai bine să îmi ţin gândurile pentru mine şi cred ca aţi văzut că niciodată nu am atacat pe cineva chiar dacă poate am considerat că a făcut ceva greşit. Ţine de educaţie. În legătură cu steagul, a fost editat în glumă pe o aplicaţie. Culorile sunt albastru, galben şi roşu însă depinde din ce parte priveşti. În cazul ăsta, e un amestec de mai multe culori, e ceva mai artistic, nu e mură în gură roşu-galben şi albastru. La fel i s-a întâmplat şi preşedintelui Iohannis când a postat poza de profil cu Colectiv şi steagul inversat. Toata lumea i-a sărit în cap. Şi a supravieţuit. Hai să trecem peste, să respirăm şi să ne bucurăm de ziua asta. Vă pup“, a scris ea.

Fostul premier Victor Ponta le-a urat și el „La Mulți Ani” românilor, însă în limba engleză. Ponta a postat o imagine cu mesajul „Keep calm and love România“ – (Stai calm şi iubeşte România), însoțită de un scurt „La Mulți Ani”. Reamintim că, acum un an, în campania pentru prezidențialele pe care le-a pierdut în fața lui Klaus Iohannis, Ponta a mizat tocmai pe sloganul „Mândru că sunt român”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: