Cele mai lungi cuvinte din limba română. Unul are 44 de litere

limba română dex
Foto: L.Kenzel (Wikimedia Commons) / Bogdan (Wikimedia Commons)

Știm cu toții că medicii scriu urât, dar iată că trebuie să scrie și mult. Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt termeni medicali.

Cel mai lung cuvânt din limba română are nu mai puțin de 44 de litere. E un cuvânt nou apărut în limbă, recordul din DEX 1998 fiind de 25 de litere.

După publicarea DEX ’98, cel mai lung cuvânt din limba română a fost „electroglotospectografie”, lung de 25 de litere. Cuvântul definește o metodă de stabilire a compoziției armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obținute cu electroglotograful. Acesta din urmă este un aparat electronic care permite vizualizarea și înregistrarea vibrațiilor glotale.

Cuvântul rămâne în continuare cel mai lung din DEX, însă dicționarele medicale au parte și de alte cuvinte foarte lungi. Cel mai lung are 44 de litere și, datorită împresionantei desfășurări de litere, îi dedicăm un întreg rând de text:

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA

Acum, că am stabilit care sunt cele mai lungi cuvinte din limba oficială și cea neoficială, e timpul și pentru alte curiozități.

Cel mai lung nume de localitate din România este Stațiunea Climaterică Sâmbătă. Pentru a nu vă obosi cu număratul, vă spunem de pe acum că are exact 27 de litere.

Cea mai lungă denumire de localitate al cărei nume e format dintr-un singur cuvânt este Constantinești (14 litere). Asta în timp ce localitatea cu denumirea cea mai scurtă este Ip, o comună din județul Sălaj.

Încheiem acest text cu unul dintre cele mai interesante cuvinte din limba română. Acesta este „autoînsămânțările” și conține absolut toate cele opt vocale din limba română (a, ă, â, e, i, î, o, u).

Dacă vă place jocul de Fazan, vă recomandăm și acest articol, scris de noi în urmă cu ceva timp:

Pentru iubitorii de „Fazan”. Cuvinte din DEX care încep cu tm, pt, ft sau ea

De asemenea, am compus și un mic test de limba română, pe care îl puteți propune și prietenilor:

Cât de bine stăpâneşti limba română | Test online

Recomandările editorilor GreatNews:

O viitoare mamă nevăzătoare a primit cel mai emoționant cadou la ecografie
Premieră în România. Referendum pentru unirea a două localități
Locuri de muncă sezoniere pentru români în străinătate
Afaceri de familie. 7 factori ce asigură succesul
O româncă agresată de un polițist și-a găsit dreptatea la CEDO. Ce despăgubire va primi

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.