Cele mai liniștite stațiuni de pe litoralul românesc

cap aurora
Stațiunea Cap Aurora. Foto: Captură YouTube Fundația Natura Vie

Criticat adesea pentru serviciile proaste, hotelurile nerenovate și aerul prăfuit, litoralul românesc are însă și un mare avantaj: are multe stațiuni, foarte diverse. Oferta bogată îi poate mulțumi și pe tinerii aflați în căutarea distracției, dar și pe adulții cu familii care caută un loc mai ascuns.

În acest articol vă prezentăm cele mai liniștite stațiuni de pe litoralul românesc, potrivite pentru turiștii care vor să se relaxeze după un an de muncă.

Eforie Nord. Deși este a doua stațiune ca mărime de pe litoralul românesc, după Mamaia, Eforie Nord își păstrează atmosfera liniștită, ceea ce face ca stațiunea fondată în anul 1894 să fie căutată de familiile care au copii și vor să petreacă la mare o vacanță tihnită, fără gălăgie, petreceri până în zori și muzică ascultată la maximum.

Stațiunea Eforie Nord are și avantajul că foarte aproape de Lacul Techirghiol, situat la sud-vest, unde se face turism balnear.

Stațiunea are o deschidere largă spre mare și o plajă de peste 3 kilometri lungime. Pe unele porțiuni, plaja atinge 100 de metri lățime, ceea ce o face perfectă pentru cei care vor să joace fotbal sau volei pe țărmul mării. Eforie Nord este cunoscută și pentru intrarea lină în mare, fiind o destinație sigură pentru copiii mici, potrivit turistcenter.ro.

Un aer de prospețime este dat de cele peste 30 de hectare de spații împădurite din stațiune. Hotelurile, vilele și casele de odihna pot primi până la 19.000 de turiști.

Alte puncte de interes sunt bazele de tratament, terenurile de sport și piscinele cu accesorii pentru activități nautice, conform wikipedia.org.

Deoarece Eforie Nord este căutată de familiile cu copii, unele hoteluri au și animatori pentru cei mici.

În stațiune există și plaje private cu nisip foarte fin. Unele hoteluri mai îndepărtate de țărm le pun turiștilor la dispoziție microbuze cu care asigură regulat transferul clienților la plaja privată.

Ce spun turiștii care au vizitat Eforie Nord:

„Ca și recomandare, cu ochii închiși, la orice oră din zi și din noapte îți recomand Eforie Nord, pentru faleza sa deosebită, pentru posibilitățile de a face „tratament” cu aerosoli, pentru plaja sa – Belona și nu în ultimul rând pentru multiplele locuri de cazare și masă”, Sebastianf, mesaj postat pe site-ul amfostacolo.ro.

„Cea mai liniștită stațiune este Eforie Nord. E stațiunea cunoscută ca și „stațiune a copiilor”. Discotecile de pe plajă la 12 noaptea se închid din lipsă de clientelă (asta mi s-a întâmplat în luna august). Plajă curată, nisip fin, zone cu golfulețe ideale pentru pitici… în zona Belona (lângă hotel Europa), găsești terase la prețuri foarte mici și mâncare foarte bună”, Kata0587, mesaj pe amfostacolo.ro.

Eforie Sud. La sud de Eforie Nord, cuprinsă între Marea Neagră și Lacul Techirghiol, se află „sora” sa mai mică, stațiunea Eforie Sud.

Fiind o stațiune de dimensiuni mici, Eforie Sud este și foarte liniștită, oferindu-le turiștilor multe spații verzi și hoteluri cu prețuri accesibile.

Potrivit litoralulromanesc.ro, stațiunea Eforie Sud este una dintre cele mai ieftine de la Marea Neagră, multe dintre locurile de cazare ale stațiunii fiind disponibile în hoteluri de două stele. Un punct slab al acestora este că au fost construite în perioada comunistă și nu au fost renovate. În stațiune există însă și hoteluri de 3 stele, unele dintre ele fiind recent construite. În plus, turiștii pot opta și pentru cazarea la o vilă sau la o pensiune liniștită: multe dintre vilele și pensiunile din Eforie Sud sunt împrejmuite de o curte amenajată cu mese, scaune și grătare. Cea mai mare parte dintre restaurantele și terasele din stațiunea Eforie Sud se regăsesc pe faleza (restaurante, localuri cu autoservire, patiserii, fast food-uri).

Un mare dezavantaj al stațiunii Eforie Sud este plaja, care nu este deloc una generoasa, deși are o lungime de 2 kilometri. Din cauza eroziunii permanente, plaja stațiunii s-a restrâns foarte mult în ultimele decenii, ajungând să fie foarte îngustă în multe dintre porțiunile sale, potrivit litoralulromanesc.ro. Fenomenul de eroziune a afectat și faleza, care s-a prăbușit pe unele porțiuni.

Ce spun localnicii și turiștii care au vizitat Eforie Sud:

„Eforie Sud este recunoscută ca stațiunea familiștilor. Este o singură discotecă în toată stațiunea iar seara e destul de liniște. Se găsesc posibilități de cazare atât la particulari cât și la hoteluri aproape de plajă iar restaurantele abundă în oferte avantajoase, inclusiv meniul zilei (12-15 lei era anul trecut un meniu)”, Vanda, mesaj pe amfostacolo.ro.

„Eforie Sud a rămas una, poate singura stațiune liniștită! Adaug… nu-mi convine… localnică fiind îmi doresc de multe ori să fie la fel de aglomerată precum Nordul… însă nu e! Perioada de vârf durează mai puțin de o lună și asta se simte în buget, dar este liniștită și cu oameni primitori!”, Maria55, mesaj postat pe amfostacolo.ro.

Jupiter. Stațiunea Jupiter, componentă a municipiului Mangalia, este o stațiune de dimensiuni mici, aflată în apropierea Lacului Tismana și a pădurii Comorova. Jupiter are o plajă lungă de aproximativ 1 kilometru care o prelungește pe cea din stațiunea Neptun, fiind fragmentată de numeroase golfulețe și diguri transversale care dau un aspect dantelat acestei porțiuni de litoral, conform wikipedia.org.

Cele mai multe dintre hotelurile din Jupiter sunt de 3 stele și sunt amplasate perpendicular pe linia țărmului.

Dacă vor să facă și altceva în afară de plajă, băi în mare și plimbări pe țărm, adulții pot închiria un scuter sau pot face cursuri de scufundare. Pentru copii există o zonă de agrement amenajată pe lacurile ce leagă Jupiter de Neptun, unde aceștia se pot plimba cu hidrobiciclete în formă de lebădă.

Cei care îşi doresc mai multă linişte, dar şi mai multă siguranţă pentru cei mici, pot opta pentru o plajă ceva mai mică, la Complexul „Hercules“, aflată la circa 100 de metri distanţă de plaja din Jupiter, potrivit evz.ro. Complexul pune la dispoziţia turiştilor umbrele şi şezlonguri, dar şi un nisip mai fin decât cel al plajei „mari“. Copiii se pot distra în caiacele puse la dispoziţie de administratorul plajei.

Ce spun turiștii care au vizitat stațiunea Jupiter:

„Eu aș recomanda unul dintre hotelurile Delta sau California (grup Co-Hotels) din Jupiter. Pentru copii este un spațiu de joacă foarte mare cu tot felul de scrâncioabe, tobogane, gonflabile, iar seara cu spectacole și concursuri pentru copii. Pentru cei cazați la aceste hoteluri accesul este gratuit, pentru ‘musafiri’ se taxează. Eu am fost la alt hotel și în prima seară am cheltuit vreo 80 lei pe mașinuțe, gonflabile etc. Apoi am descoperit acest spațiu de joacă și cu 10 lei pe seară m-am scos. Grupul deține plaja privată, piscina, gradină de vara, etc. De asemenea, se oferă serviciu baby-sitting pentru clienți (copiii lor) și se organizează și spectacole de teatru de păpuși sau alte spectacole pentru copii. E nostim să vezi cum înșiră copiii de-a lungul unei frânghii, toți ținându-se cu mâna de aceasta, și îi duc la spectacole”, Egurlui din Bacău, mesaj pe amfostacolo.ro.

„Eu recomand fără probleme stațiunea Jupiter iar ca hotel complexul Iris Nalba și Mimoza. Liniște (mai ales Nalba și Mimoza), verdeață multă și frumos amenajată, loc de joacă, mâncare buna. Eu am fost 2 ani la rând acolo când cel mic avea 2, respectiv 3 ani, iar dacă nu îmi plăcea în primul an garantat nu aș mai fi mers și în al doilea an”, Fishman din București, mesaj postat pe amfostacolo.ro.

statiunea jupiter
Stațiunea Jupiter. Foto: karismaturism.ro

Venus. Stațiunea Venus din sudul litoralului ține tot de Mangalia. Potrivit site-ului litoralulromanesc.ro, stațiunea este cunoscută datorită faptului că algele își fac apariția destul de rar la mal. Stațiunea nu este foarte aglomerată pe timpul verii, iar acest lucru face din ea o destinație ideală pentru cei care își doresc o vacanță liniștită și ferită de orice factor de stres.

Întinsă pe o distanță de aproximativ 1,5 kilometri, plaja stațiunii Venus păstreaza particularitatea plajelor din sudul litoralului românesc, aceea că este brăzdată de golfuri care intră adânc în țărm: 3 astfel de golfuri împart plaja Venus în sectoare înguste. Odată cu înaintarea către stațiunea Saturn, plaja devine dreaptă și atinge o lățime de până la 200 de metri, acesta fiind sectorul cel mai frecventat de turiști, se arată pe litoralulromanesc.ro.

Site-ul mai precizează că, în partea de nord, pe o mică porțiune, accesul în apă se face mai greu, deoarece malul este presărat de pietre: „Aceasta este o zona preferată de cei care doresc liniște și intimitate. Pe toată lungimea sa, plaja este acoperită cu nisip fin, iar pe anumite sectoare este amenajată cu șezlonguri și umbrele”.

Stațiunea Venus are unități de cazare pentru orice tip de buget deoarece cuprinde hoteluri clasificate de la 4 stele la 1 stea. Cele mai luxoase hoteluri din stațiune sunt dotate cu săli de fitness, piscine, locuri de joacă pentru copii și săli de conferințe. La intrarea dinspre Mangalia este deschis un parc de distracții, iar între stațiunile Venus și Saturn se instalează în fiecare sezon Circul.

În ceea ce privește localurile, restaurantul pescaresc Razelm nu ar trebui ratat. Se află la intrarea dinspre Mangalia și are un farmec aparte datorită poziționării sale pe malul Lacului Venus, conform litoralulromanesc.ro. Restaurantul are o terasă acoperită care se înalță din apele lacului și un salon decorat cu motive și simboluri pescărești. Mâncarea servită aici are la bază pești de mare și pești de apă dulce.

Ce spun turiștii care au vizitat stațiunea Venus:

„Vă recomand stațiunea Venus, este liniștită și plaja chiar este ok. Ce ține de cazare dacă bănuții sunt mai puțini, vă recomand Hotel Sanda, un hotel de două stele, puțin mai departe de plajă la circa 10 minute de mers pe jos, dar care face toți banii. La un buget puțin mai mărișor, vă recomand Hotel Sunquest tot din aceeași stațiune”, Cla.M din Piatra Neamț, mesaj postat pe amfostacolo.ro.

„Mie mi-a placut Jupiter, e destul de liniștită, dar ai câteva restaurante corecte. În Venus e și mai liniște și nu prea ai posibilități de distracție. Totuși sunt aproape de Neptun sau Mangalia, pentru mici ieșiri seara”, Ioana V. din București,mesaj postat pe amfostacolo.ro.

statiunea venus
Stațiunea Venus. Foto: infopensiuni.ro

Cap Aurora. Stațiunea Aurora este deseori numită Cap Aurora pentru că se află chiar la Capul Aurora, care desparte stațiunea Jupiter (aflată la nord) de stațiunea Venus (aflată la sud).

Cap Aurora este cea mai mică dintre stațiunile de pe litoralul românesc, având o capacitate de 2.506 de locuri de cazare. Plaja din Aurora se află în continuarea celei aferente stațiunii Jupiter și are lungimea de 1 kilometru.

Cap Aurora este, poate, cea mai liniștită stațiune de pe țărmul românesc al Mării Negre. Dacă închid ochii la aerul oarecum prăfuit al stațiunii, turiștii sătui de aglomerație și gălăgie vor descoperi că micuța stațiune este plină de farmec: are oaze de verdeață, hotelurile sunt situate pe țărm și au camere cu balcon și vedere la mare, accesul la plajă fiind foarte ușor, la terase nu se stă la coadă pentru că stațiunea nu este niciodată aglomerată, iar plaja este sălbatică, spațioasă, și liniștită.

„La Cap Aurora nu vei auzi zgomotul cluburilor, forfota aglomerației sau a traficului intens. Vei auzi în schimb pescărușii, valurile mării și adierea vântului. De ce? În primul rând, stațiunea nu are cluburi – un lucru binevenit pentru cei care nu doresc să audă muzică toată noaptea… De asemenea, Cap Aurora nu are terase zgomotoase, magazine sau tarabe, care să atragă forfotă și aglomerație de-a lungul zilei și a nopții. Cap Aurora este stațiunea perfectă pentru odihnă și relaxare. Dacă însă îți dorești o seară de clubbing sau câteva ore de shopping, trebuie doar să faci o plimbare de 10 minute până în Jupiter sau Venus (stațiunile învecinate). Când te întorci, vei putea dormi în liniște”, se arată pe site-ul capaurora.ro.

„Stațiunea nu e niciodată aglomerată. Nu se pune problema să nu găsești un loc pe plajă. Întrebarea e cât de aproape (sau cât de departe) vrei să fi de restul lumii. La terasele elegante ale hotelurilor vei găsi oricând un loc la masă, în funcție de priveliștea pe care vrei să o ai. Plaja este situată pe o peninsulă și este fragmentată în mai multe golfulețe, despărțite de stânci și vegetație. Acest lucru îi conferă un aspect exotic, dar și intim. Nu te mai afli pe o plajă lungă și întinsă ci pe una dantelată, cu golfuri îndiguite, unde poți trece foarte ușor neobservat. Probabil și acesta este motivul pentru care unele vedete aleg să vină la Cap Aurora”, continuă descrierea stațiunii.

De asemenea, Cap Aurora oferă și siguranță și locuri de joacă pentru copii: „La Cap Aurora poți să-ți lași copilul să zburde în voie pe plajă, fără sa-ți fie frică că se pierde. Plaja e îngustă și neaglomerată. Oriunde s-ar aventura, copilul va rămâne în câmpul tău vizual. În stațiune există și multe locuri de joacă pentru copii. Lângă hoteluri există parcuri cu verdeață iar pe plajă există două piscine cu apă de mare și un babyland, cu tobogane, programe speciale, chiar și un serviciu de babysitting”.

Ce spun turiștii care au vizitat stațiunea Cap Aurora:

„Eu îmi amintesc că am fost când pitica mea avea în jur de 3 ani la Cap Aurora. Nu era o plajă extraordinară dar aveai verdeață și liniște”, CristianaM din București, amfostacolo.ro.

„Pot spune că am rămas cu o impresie tare plăcută. Cap Aurora e un loc extraordinar, foarte liniștit și relaxant. Plaja de asemenea mi-a plăcut (mai puțin gândăceii înțepători din apă). Vă sfătuiesc să mâncați în Satul Pescăresc, e chiar pe plajă, mâncarea extraordinară, meniul foarte variat și servirea rapidă. Chiar intenționez să mai ajung pe acolo”, Tina, postare pe site-ul hoinari.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Foto: jeffwarder / wikipedia.org

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase insule din Grecia

Locuri de muncă în străinătate pentru pasionații de călătorii. Se caută fotografi, ghizi, manageri
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia