Cele mai importante reguli de păstrare a alimentelor pe timpul verii

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Iakov Filimonov

Din cauza temperaturilor ridicate, pe timpul verii este important să acorzi o atenție mai mare decât în mod obișnuit alimentelor tale din casă.

Înainte de a le cumpăra din magazin sau din piață, verifică modul în care se prezintă, unde au fost ținute și termenul de valabilitate, acolo unde este cazul. Dacă modul în care un aliment arată sau miroase nu îți oferă prea multă încredere, nu risca să îl cumperi și incearca sa il cauti în altă parte. Odată ce ți-ai făcut cumpărăturile și ai revenit acasă cu ele, este important ca alimentele să fie puse rapid în condiții perfecte de depozitare, pentru a se păstra proaspete.

Cele mai importante reguli de păstrare a alimentelor pe timpul verii

  1. Pune alimentele de origine animală la rece

Produsele din lapte, ouăle și carnea trebuie puse rapid la rece, odată ce au fost cumpărate și aduse acasă. Ca să-ți fie mai ușor, carnea trebuie triată și spălată bine, apoi fiecare felie de carne trebuie pusă într-un ambalaj vidat și depozitată la congelator, la o temperatură medie de -12 grade Celsius. Pentru familiile numeroase obișnuite să facă de obicei cumpărături pe termen lung și să depoziteze alimentele, cea mai buna soluție este alegerea unei lazi frigorifice de pe beko.ro, cu o capacitate de răcire performantă, încăpătoare și cu un consum redus de energie. La frigider pot merge celelalte alimente, care trebuie să stea la o temperatură de refrigerare cuprinsă între zero și patru grade Celsius.

  1. Cum procedezi cu fructele și legumele

Înainte de a fi puse la frigider și de a le consuma, fructele și legumele trebuie curățate, iar acelea care par ușor alterate ar trebui îndepărtate rapid. E important să nu așezi merele în frigider alături de alte legume sau fructe, deoarece eliberează etilen, un gaz care poate accelera degradarea altor alimente.

  1. Ce faci cu alimentele decongelate

O mare greșeală care ar trebui evitată cu orice preț este recongelarea unor alimente care au fost scoase de la rece și nu au fost consumate. Odată decongelate, alimentele trebuie gătite și consumate în aceeași zi, mai ales în cazul în care vorbim despre carne care a stat la congelator o perioadă mai lungă de timp. Dacă alimentele nu sunt consumate la scurt timp după decongelare, ar trebui aruncate.

  1. Verdeața poate fi congelată

Dacă preferi să cumperi verdeață proaspătă din piață, e bine de știut că aceasta poate fi păstrată mai mult timp la rece. Odată cumpărată, spală bine verdeața și pune-o la congelator într-un șervețel de hârtie și apoi într-o pungă. În acest fel, verdeața poate rezista chiar și 6 luni.

  1. Mâncarea gătită nu trebuie pusă caldă în frigider

O mare greșeală care trebuie evitată cu orice preț este depozitarea alimentelor gătite în frigider în timp ce încă mai sunt calde. Supa, ciorba și alte tipuri de mâncare gătită ar trebui lăsate până s-au răcit complet și apoi puse pe raftul de sus din frigider.

Astfel de mici trucuri te pot ajuta să păstrezi mai mult timp mâncarea, să eviți consumul unor alimente care îți pot pune în pericol sănătatea și să reduci din cheltuielile inutile pe hrană produse de aruncarea alimentelor stricate. Aceste reguli sunt cu atât mai importante pe perioada verii, atunci când temperaturile sunt mult mai ridicate.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: Iakov Filimonov

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.