Cele mai ieftine vacanțe pentru români

Prognoza meteo 1 mai FOTO: Ionuț Fantaziu
Vremea de 1 mai. FOTO: Ionuț Fantaziu

Cea mai scumpă țară pentru românii care merg în vacanță este Islanda. În același top, realizat de platforma online de rezervări de vacanțe momondo.ro, se mai află Elveția, Danemarca, Norvegia și Luxemburg.

La polul opus, cele mai convenabile țări ca preț sunt Ucraina, India, Egipt sau Tunisia. Potrivit studiului, în aceste țări sunt prețuri cu aproximativ 36% mai mici decât în România. Prețuri asemănătoare cu cele din țară se găsesc în Polonia, Cehia sau Turcia.

În ceea ce privește destinațiile de vacanță de anul acesta pe care le-au preferat românii, costul minim pentru cumpărături a fost în Thailanda și Portugalia, iar maxim a fost în Marea Britanie și Franța.

De asemenea, țările care au costuri mai ridicate decât în România, dar sunt populare în rândul turiștilor români, sunt Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Spania și Grecia.

„Pentru cei care se întreabă dacă e mai avantajos să petreacă un concediu în țară sau în străinătate, întrebarea rămâne una deschisă pentru răspunsuri multiple pentru că depinde de mai mulți factori și, mai ales, de ce caută fiecare. E important să știm că, pe lângă costurile de zbor și de cazare, cheltuielile care vin la pachet cu o astfel de călătorie fac parte din bugetul pentru vacanța aleasă. Poate fi vorba de obiceiuri zilnice sau de dorințe spontane, cum ar fi o cafea sau un pahar cu vin, prânzul în oraș sau un drum cu taxiul.

Țările latine, în special Italia, Spania și Portugalia atrag constant turiști din România, atât prin istoria și cultura familiare și fascinante pentru mai multe categorii de vârstă, cât și prin nenumărate oferte de călătorie accesibile ca preț.

Cu toate acestea, cheltuielile la fața locului pot ajunge și de două ori mai mari față de un concediu petrecut în România. Pe de altă parte, destinații din Africa și Asia, precum Sri Lanka, Maroc, India sau Egipt pun la dispoziție servicii de bază care pot ajunge cu 36% mai ieftin decât cele din țară.

De aceea, în ceea ce privește planificarea călătoriei, comparațiile de acest tip sunt utile pentru a găsi varianta cea mai potrivită între bugetul personal și costurile necesare înainte și în timpul unei vacanțe cât mai plăcute”, spune Mircea Giurcă, reprezentantul momondo în România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.