Orașele-curcubeu. Top 7 peisaje urbane atât de colorate încât te vor binedispune imediat

cele mai frumoase orașe colorate
Foto: Captură YouTube / chensiyuan (Wikimedia Commons) / Ștefan Jurcă (Flickr) / Singa Hitam (Flickr)

Dacă unii turiști sunt mereu în căutare de peisaje diferite și preferă să se relaxeze în mijlocul naturii, pe o plajă cu nisip alb și apă turcoaz sau undeva la peste 2.000 de metri altitudine, alții ar alege oricând să își petreacă vacanțele plimbându-se pe străduțe pietruite ale unor orășele.

Pentru amatorii de peisaje urbane, GreatNews a alcătuit acest top 7 al celor mai frumoase orașe colorate din lume.

Iată care sunt orașele colorate aflate în topul preferințelor noastre:

1. Chefchaouen, numit și Chaouen, este un oraș din nord-vestul Marocului, faimos pentru nuanțele de albastru în care sunt vopsite locuințele.

Aici, ușile, pereții și acoperișurile caselor sunt acoperite de vopsea albastră, motiv pentru care orășelul a devenit o destinație foarte populară printre turiștii aflați în căutarea unor peisaje exotice.

Nu este însă clar de ce anume localnicii au ales culoarea albastră pentru a-și vopsi casele. Unii dintre ei spun că această culoare ține la distanță țânțarii, în vreme ce alții cred că albastrul este folosit deoarece Marea Mediterană – care se află foarte aproape – este și ea albastră, potrivit middleeasteye.net.

De altfel, vopsirea locuințelor sau a unor părți din acestea (uși, ferestre, acoperișuri) în albastru este practicată și în alte țări mediteraneene, precum Grecia.

Chefchaouen orașe colorate
Foto: Singa Hitam (Flickr)
Chefchaouen orașe colorate
Foto: Catchpenny (Flickr)
Chefchaouen orașe colorate
Foto: Hugues (Flickr)
Chefchaouen orașe colorate
Foto: Danel Solabarrieta (Flickr)

2. Burano, un micuț arhipelag de 4 insule conectate între ele de poduri, aflat în Laguna Veneției, Italia, este un alt loc devenit celebru pentru frumoasele sale locuințe vopsite în culori vii.

Vizitatorii care se plimbă de-a lungul canalelor sau pe străduțele pietruite pot vedea case pictate în culori vibrante precum roșu, galben, albastru, verde, portocaliu sau în nuanțe pastelate de roz, bleu sau bej.

Deoarece se află la numai 7 kilometri de Veneția, Burano este ușor accesibilă, turiștii putând veni aici la bordul așa-numitelor vaporetti. În prezent, în Burano trăiesc în jur de 2.800 de oameni.

burano orașe colorate
Foto: CHEN KIRIN (Flickr)
burano orașe colorate
Foto: Liv Unni Sødem (Flickr)
burano orașe colorate
Foto: Peter Visser (Flickr)
burano orașe colorate
Foto: Lisa Elliott (Flickr)
burano orașe colorate
Foto: Ștefan Jurcă (Flickr)

3. Cinque Terre, o regiune de pe coasta de nord-vest a Italiei, este o combinație splendidă de natură spectaculoasă și arhitectură mediteraneană. Cocoțate pe stânci abrupte, sute de locuințe colorate se întind de-a lungul țărmului.

Regiunea este alcătuită din 5 sate pitorești Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, and Riomaggiore și este inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

cinque terre orașe colorate
Foto: katiedee47 (Flickr)
cinque terre orașe colorate
Foto: chensiyuan (Wikimedia Commons)
cinque terre orașe colorate
Foto: chensiyuan (Wikimedia Commons)

4. Jodhpur este orașul albastru al Indiei. Cu pereții săi vopsiți în albastru deschis, Jodhpur seamănă destul de mult cu Chefchaouen din Maroc. Însă, spre deosebire de localitatea montană din nordul Africii, Jodhpur este mult mai mare: are în jur de 1,2 milioane de locuitori și este al doilea oraș ca mărime din statul indian Rajasthan.

Culoarea albastră care l-a făcut celebru printre turiști se întâlnește în special în centrul vechi al metropolei.

Deșertul Thar, palatele, forturile și templele orașului sunt alte obiective turistice care merită să fie vizitate în Jodhpur.

jodhpur orașe colorate
Foto: Tom Maloney
jodhpur orașe colorate
Foto: Strudelt (Flickr)
jodhpur orașe colorate
Foto: Graves ‘n’ Glitter (Flickr)

5. Barcelona, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, este totodată și unul dintre cele mai pline de culoare. “Responsabilul” principal pentru culorile uimitoare în care este îmbrăcat orașul spaniol este arhitectul Antoni Gaudí, ale cărui lucrări pot fi găsite peste tot prin Barcelona.

Una dintre cele mai cunoscute creații ale lui Gaudi este Parcul Güell, care se întinde pe 17,2 hectare, și care are atât de multe clădiri, turulețe, străzi și decorațiuni colorate ce par desprinse din basme încât ar putea rivaliza ușor cu Disneyland.

barcelona orașe colorate
Foto: Richard Jones (Flickr)
barcelona orașe colorate
Foto: Bernard Gagnon (Wikimedia Commons)
barcelona orașe colorate
Foto: Elisa Formignani (Flickr)

6. Copenhaga. Poate că atunci când se gândesc la capitala Danemarcei, celor mai mulți turiști le vine în minte imaginea statuii Micii Sirene aflată pe coasta Øresund.

Însă Copenhaga are mult mai multe de oferit, iar pentru amatorii de fotografii, clădirile sale colorate care se înalță de-a lungul canalelor, reflectându-se în apă, sunt perfecte pentru a fi imortalizate.

copenhaga orașe colorate
Foto: John Anes (Flickr)
copenhaga orașe colorate
Foto: 2benny (Flickr)

7. Ultimul oraș care a intrat pe această listă scurtă este Port-au-Prince, capitala statului Haiti din Marea Caraibilor.

Port-au-Prince se confruntă în continuare cu probleme precum actele de violență, însă în capitală există și locuri mai sigure. Un astfel de loc este Petionville, o suburbie a Port-au-Prince, unde turiștii vor descoperi viața de noapte a capitalei, restaurante elegante, precum și o favelă colorată, foarte pitorească, numită „Jalousi”. Favela este vopsită în culori vii și strălucitoare.

jalousie orașe colorate
Foto: Captură YouTube
jalousie orașe colorate
Foto: ALAustin (Twitter)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.