Cele mai frumoase muzee de istorie naturală din Europa

Parisul are unul dintre cele mai frumoase muzee de istorie naturala din Europa FOTO: Roï Boshi /Wikimedia Commons
Parisul are unul dintre cele mai frumoase muzee de istorie naturala din Europa FOTO: Roï Boshi /Wikimedia Commons

Muzeul Grigore Antipa a intrat pe lista cu cele mai frumoase muzee de istorie naturală din Europa. GreatNews vă invită acum la o călătorie prin cele mai frumoase muzee de istorie naturală de pe continentul european.

Nu este de mirare că un stat precum Marea Britanie, care a stăpânit un imperiu colonial imens, are acum unul dintre cele mai senzaționale muzee de istorie naturală din întreaga lume. Muzeul de Istorie Naturală din Londra deține nu mai puțin de 70 de milioane de piese, grupate în cinci mari colecții: botanică, entomologie (insecte), mineralogie, paleontologie și zoologie.

Alături de cea mai nouă tehnologie în materie de prezentare a exponatelor, vizitatorii vor vedea și piese foarte vechi, de o importanță covârșitoare pentru lumea științei, cum ar fi specimenele colectate de Charles Darwin. Instituția londoneză este faimoasă mai ales pentru expoziția sa de schelete de dinozauri.

Cele mai frumoase muzee de istorie naturală din Europa. Paris și Berlin

Născut odată cu Revoluția Franceză, în 1793, Muzeul Național de Istorie Naturală din Paris este unul dintre cele mai vechi muzee de acest gen din lume. Colecția sa este fabuloasă, de 62 de milioane de piese. Inedit la acest muzeu este că include și o grădină botanică, numită „Le Jardin des Plantes”, care se întinde pe o suprafață de 23 de hectare în capitala franceză, precum 5.000 de animale vii.

Practic, muzeul este și grădină zoologică, și grădină botanică. Instituția desfășoară numeroase programe educative și organizează expoziții temporare cu teme simpatice, cum ar fi cea fotografică numită „Chipuri de maimuțe”.

Muzeul de Istorie Naturală din Berlin deține peste 30 de milioane de piese. Instituția berlineză este celebră în lume pentru colecția de dinozauri și pentru cel mai bine păstrat exemplar al celei mai vechi specii de păsări cunoscută până acum: Archaeopteryx, care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani. Această specie este o verigă de legătură între reptile și păsări.

Mândria muzeului este scheletul de Giraffatitan brancai, un dinozaur cu gât lung ce tronează în sala centrală a clădirii. Exemplarul este compus din oase fosilizate recuperate dintr-un sit din Tanzania, la începutul secolului XX. Cu excepția câtorva vertebre din coadă, toate oasele aparțin aceluiași animal.

Cele mai frumoase muzee de istorie naturală din Europa. Viena și Madrid

Muzeul de Istorie Naturală din Viena deține 20 de milioane de exemplare pe care vizitatorii le pot admira în cele 39 de săli. Aici se află celebra statuetă numită Venus din Willendorf, o figurină ce a fost datată cândva între 24.000 și 22.000 de ani î.Hr. A fost descoperită în 1908, de arheologul Josef Szombathy în satul Willendorf, Austria. Sânii foarte mari și abdomentul proeminent i-au determinat pe oamenii de știință să aprecieze că statueta era un simbol al fertilității.

Alte atracții din muzeu sunt scheletul de Diplodocus, un topaz uriaș de 117 kilograme și colecția de bijuterii pe care împărăteasa Maria Tereza i-a făcut-o cadou soțului său.

Inițial în cabinet regal de istorie naturală, Muzeul Național de Științe Naturale din Madrid primește acum în jur de 500.000 de vizitatori anual. Un megatherium (o specie dispărută înrudită cu leneșul actual, doar că mult mai mare) adus din Argentina și un diplodocus donat de industriașul Andrew Carnegie regelui spanial Alfonso al XIII-lea al Spaniei se numără printre piesele de rezistență ale muzeului.

Cele mai frumoase insule din Grecia