Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna. TOP 5

cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: Captură YouTube / Cosmin Tomoiaga

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna. Deoarece mulți dintre noi ne facem planuri pentru vacanța de sărbători, ne-am gândim să alcătuim o listă cu cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna.

Bineînțeles, lista nu este exhaustivă. Am ales 5 locuri de poveste care ne-au plăcut foarte mult, dar cu siguranță că există și altele la fel de frumoase.

Vă invităm să ne trimiteți recomandările voastre la rubrica de comentarii.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – Hotelul de Gheață

1. Hotelul de gheață de la Bâlea

Începând cu anul 2005, Hotelul de Gheață de la Bâlea este construit în fiecare iarnă în inima munţilor Făgăraş.

„După luni întregi de planificare, Hotelul de Gheaţă este clădit de către meseriaşi pricepuţi din judeţul Mureş care pot fi supranumiţi îmblânzitori ai gheţii. Hotelul este cosntruit integral din zăpadă si din blocurile de gheaţă extrase din cel mai mare lac glaciar al Munţilor Făgăraş, Bâlea Lac. Aşadar, pentru a fi trainic, meseriaşii folosesc blocuri de gheaţă ce ajung la dimensiunea de 70 de centimetri şi cântaresc aproape 70 de kilograme. Însă condiţiile de lucru sunt unele aprige şi greu de îndurat. Temperaturile adesea sunt sub zero grade iar viscolul este cel mai vrednic duşman căruia constructorii îi fac faţă destoinic”, se arată pe siteul hotelofice.com.

„În această atmosferă nordică un nou hotel se naşte în fiecare an, din materiale oferite doar de natură. În mai puţin de o lună artiştii gheţii reuşesc să înalţe un cămin pentru iubitorii de iarnă, iar munca lor este răsplătită prin vizita turiştilor, hotelul primind peste 8.000 de oaspeţi anual. Hotelul de Gheaţă este rezultatul a luni întregi de planificări şi muncă ce culminează cu un hotel unic, rezistent o perioadă scurtă din an, dar care lasă satisfacţii uimitoare în urmă, atât pentru fondatori cât şi pentru oaspeţi”, continuă descrierea.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – lumea muzicii, tema din 2017

Interesant la Hotelul de Gheață de la Bâlea este că în fiecare an tematica hotelului este alta. Camerele, cât și holurile și barul hotelului sunt decorate diferit în fiecare an: de la semne zodiacale sculptate din gheață la „pietre prețioase” colorate făcute tot din gheață. În acest sezon, 2017, tematica este lumea muzicii.

cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: hotelofice.com
cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: hotelofice.com
cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: hotelofice.com
cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: hotelofice.com
cele mai frumoase locuri din românia de vizitat iarna
Foto: hotelofice.com

Mobilierul din camere este unicat iar paturile realizate din blocuri de gheaţă sunt acoperite cu o saltea moale, lenjerie, pături şi blănuri pufoase. Înainte de culcare, oaspeţii primesc saci călduroşi de dormit, deoarece temperatura medie în Hotelul de Gheaţă este între -2 şi +2 grade Celsius. Hotelul de Gheaţă dispune de 14 camere duble cu pat matrimonial. Cei care doresc mai multă intimitate pot să înnopteze în unul din cele 6 igluuri de lângă hotel.

O altă atracție din zonă este biserica de gheață de la Bâlea. Hotelul de Gheață se află la o altitudine de 2.034 de metri. Până în prezent, a avut 88.600 de oaspeți.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – mocănița

2. Mocănița de pe Valea Vaserului

Ați fost cu mocănița pe Valea Vaserului, în Maramureș? Foarte mulți turiști au făcut această călătorie cu plecare de la Vișeul de Sus pe timp de vară. În caz că nu știați, mocănița de pe Valea Vaserului are și program de iarnă.

Într-adevăr, traseul este cu adevărat spectaculos pe timpul verii, dar dacă îl veți parcurge și iarna veți fi pur și simplu uimiți: peisajul este complet altul și aproape că nu veți mai recunoaște locul. Este ca și cum ați vizita un loc nou.

Dacă aveți noroc să prindeți o iarnă bogată în zăpadă, veți merge cu mocănița printre brazi și munți copleșiți de straturi groase de nea și vă veți simți ca într-un basm. Iar aburul alb pe care îl lasă în urmă mocănița va crea o atmosferă de poveste.

„Un peisaj deosebit de iarnă aşteaptă să fie descoperit în călătoria dumneavoastră spre Paltin (km 21,6), într-un tren cu vagoane încălzite, purtat domol de o neobosită locomotivă cu abur. Iar pentru a face călătoria şi mai plăcută, ţuica, o mică gustare şi cafeaua au fost incluse deja în preţul biletului”, se arată pe siteul cffviseu.com.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – câteva informații utile:

Plecarea: ora 09:00 din gara CFF Vișeu de Sus
Traseul: Vişeu de Sus – Paltin
Preţul: Adulţi: 83 Ron/pers.; Pensionari/Studenţi: 73 Ron/pers.; Şcolari: 63 Ron/pers.
Inclus în preț: Călătoria cu Mocăniţa, la întâmpinare o ţuică, o cafea, o gogoaşă, însoţitor de tren
Pachet All Inclusive: Adiţional un platou grill şi o băutură răcoritoare. Tarifele pentru adulţi: 109 Ron/pers., pensionari/studenţi: 99 Ron/pers. şi şcolari: 79 Ron/pers.
Rezervări: În limita locurilor disponibile la tel. 0744 686 716 sau pe e-mail: info@cffviseu.com
Biletele se pot cumpăra si online: http://shop.cffviseu.com:8880/
Alte servicii: Bar (alte băuturi pe lângă cele incluse în pachet);
Sosirea: Aprox. ora 16:30 în Vişeu de Sus.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – Brașov

3. Orașul Brașov

Considerat de mulți cel mai frumos oraș al României, aflat mereu în competiție cu Sibiu și Sighișoara, Brașovul merită să fie vizitat pe timp de iarnă, în special după ce orașul a fost împodobit și decorat de sărbători.

În fiecare an, în Piața Sfatului este înălțat un brad superb, iar străzile din centru care îi duc spre turiști spre piață sunt decorate rânduri de ghirlande cu luminițe. Fie că doriți să beți un vin fiert la târgul de Crăciun, să ascultați un concert de orgă în Biserica Neagră, să vă pierdeți pe străduțele înguste precum Strada Sforii sau să admirați orașul de pe Tâmpa sau de la bastioanele ce-l înconjoară, Brașovul pe timp de iarnă vă va încânta.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – Munții Apuseni

4. Munții Apuseni

Mulți dintre munții României sunt destul de inaccesibili pe timp de iarnă pentru persoanele fără experiență. În plus, atunci când a nins mult, la altitudini mari există și pericolul unor avalanșe.

Tocmai din acest motiv Munții Apuseni sunt ideali pentru cei nu sunt foarte rezistenți la drumeții pe munte și nici nu au un echipament profesionist, dar care își doresc totuși să vadă un peisaj montan de iarnă. Cu frumusețea lor domoală, Munții Apuseni pot fi străbătuți chiar și pe timp de iarnă: turiștii vor fi încântați nu doar de păduri și de munți, ci și de sătucurile pierdute prin văi sau răspândite de dealuri. În plus, marele avantaj al Munților Apuseni este că veți evita binecunoscuta aglomerație din stațiunile faimoase precum Sinaia, Poiana Brașov, Bușteni sau Predeal.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna – Marea Neagră înghețată

5. Marea Neagră înghețată

Toată lumea merge la mare pe timpul verii. Dacă vreți însă să vă bucurați de o priveliște neobișnuită și cu adevărat fascinantă, atunci trebuie să vedeți măcar o dată în viață marea înghețată.

Deși România are norocul de a avea o deschidere la mare destul de generoasă, fenomenul înghețării mării nu este foarte frecvent, așadar nu toți avem ocazia să vedem marea transformată într-o întindere de gheață. Nu se întâmplă decât în iernile cu adevărat geroase, când temperaturile minime ajung chiar și la – 20 de grade Celsius.

Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna, pe ger

Ultima dată marea a înghețat în ianurie 2017, însă doar în portul Constanța, iar gheața nu era foarte groasă: avea doar câțiva centimetri grosime.

Ultimul fenomen de amploare de acest fel s-a produs în 2012, când Marea Neagră a înghețat până în larg. Atunci, oamenii au putut merge pe marea înghețată chiar și până la 100 de metri distanță de țărm.

Temperaturi extrem de scăzute au fost și în 2010. La acea dată, în Mamaia, oamenii s-au deplasat până la 300 de metri distanță de țărm. Anterior, un fenomen similar s-a produs în 2006.

Așadar, o dată la câțiva ani Marea Neagră îngheață, iar dacă vreți să o vedeți îmbrăcată în alb puteți să faceți o excursie la mare pe timp de iarnă.

25 de sate europene ascunse pe care toată lumea trebuie să le vadă. A fost ales și unul din România

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și despre alte locuri frumoase din România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.