Cele mai frumoase flori de câmp

flori de câmp
Flori de câmp Foto:wikipedia.org


Vara este anotimpul florilor de câmp frumos mirositoare, iar parfumierii se întrec în a le surprinde aromele în parfumuri prețioase, care să exprime ideea de libertate și de fericire.

Aceste flori de câmp reușesc să impresioneze datorită rezistenței de care dau dovadă, deoarece cresc peste tot și nu au nevoie de condiții speciale pentru a se dezvolta.

Frumos mirositoare și cu un colorit deosebit, florile de câmp sunt alese să facă parte din buchetul mireselor nonconformiste, dar și din alte aranjamente florale.

Doar în America de Nord au fost identificate peste 10 000 de specii de flori de câmp, iar în toată lumea sunt zeci de mii de flori de câmp. De fapt, multe plante cu care se mândreşte în prezent peisajul nord-american „au ajuns ca buruieni. Seminţele lor s-au strecurat din Europa și din Asia printre seminţele plantelor de cultură, printre cereale, în baloturi de paie şi fân ori în balastul navelor . . . Altele au fost introduse ca plante medicinale sau aromatice şi pentru a fi folosite la prepararea vopselelor şi a parfumurilor“, se spune în cartea Wildflowers Across America.

Printre florile de câmp, salvia se remarcă datorită mirosului său deosebit, iar oamenii o folosesc în bucătărie, dar și în diverse afecțiuni. Denumirea de salvia derivă din cuvântul latinesc „salvare” (a vindeca, a însănătoși).

Dintr-o frumoasă carte veche despre plante medicinale, reiese cât de mult era stimată pe vremuri salvia: „Când Maica Domnului a trebuit să fugă cu copilul Iisus din fața lui Irod, a rugat toate florile de câmp s-o ajute; dar nici una nu i-a oferit adăpost. Atunci s-a înclinat către salvie și iată aici a găsit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, s-a ascuns cu pruncul din fața aprozilor lui Irod. Aceștia au trecut pe lângă ei fără a-i vedea. După ce pericolul a fost depășit, Maica Domnului a ieșit din ascunzătoare și a vorbit afectuos salviei: <<De azi înainte și până în vecii vecilor vei fi o floare preferată a oamenilor. Îți dau putere să vindeci oamenii de orice boală; salvează-i de la moarte așa cum ai făcut și cu mine>> .” De atunci, salvia înflorește orișicând întru salvarea și ajutorarea oamenilor, relatează wikipedia.org.

Margaretele sunt printre cele mai răspândite flori ce cresc la marginea drumului. Originare din Europa, margaretele înveselesc decorul natural. Fiecare margaretă e în realitate un buchet de flori galbene şi albe în miniatură. Discul din centru e alcătuit din sute de floricele aurii, fertile. De jur împrejur sunt dispuse 20–30 de petale albe, care sunt flori sterile. Pe acestea poposesc gâzele.

Piciorul-cocoşului a fost adusă din Europa în America de Nord. Preferă locurile mlăştinoase şi marginile drumurilor. Uneori atinge o înălţime de doi metri. Puţini oameni îşi dau seama că poate fi o plantă periculoasă. Aproape toate speciile irită într-o oarecare măsură pielea. Secole la rând, piciorul-cocoşului a fost cunoscut ca plantă care urzică. Anne Pratt, scriitoare britanică din secolul al XIX-lea, a afirmat: „Au fost cazuri când drumeţul s-a întins să tragă un pui de somn în apropierea unei tufe de piciorul-cocoşului, iar când s-a trezit şi-a dat seama că pielea de pe faţă i se iritase şi îl ustura pentru că atinsese florile plantei“.

Dimineaţa, cicoarea se deschide, se întoarce după soare, iar în lumina puternică a după-amiezii îşi închide corola.

Poti amenaja o grădină multicoloră cu flori de câmp chiar și în grădina ta. Pentru a realiza o grădină multicoloră, ai nevoie de un amestec de semințe, pe care îl găsești în comerț sub denumirea de „gazon cu flori”. O altă variantă ar fi să alegi din comerț exact florile pe care ți le dorești și să sădești semințele separat.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Spectacol stradal inedit, cu o bătrânică în prim-plan

Maria Șarapova, și răcită și huiduită la Paris

Premieră în România. Studenții vor putea să studieze timp de un an într-un alt oraș

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.