O publicație străină a alcătuit o listă cu cele mai interesante castele din Europa pe care orice turist pasionat de istoria și arhitectura europeană ar trebui să le viziteze măcar o dată în viață.

Pe lista scurtă a celor 14 castele superbe alese din toate colțurile Europei se regăsește și Castelul Bran din România.

Iată toate castelele promovate de thrillist.com, o publicație online dedicată călătoriilor și gastronomiei:

1. Castelul Mont Saint-Michel din Normandia, Franța, acoperă o întreagă insulă aflată la 600 de metri de coasta de vest a Franței și este celebru pentru diferențele uriașe între nivelul apei la flux și la reflux, ceea ce a și ajutat castelul să reziste de-a lungul timpului în fața atacatorilor.

Legenda Muntelui spune că într-o noapte de octombrie a anului 708, episcopul Aubert de la Avranches dormea un somn frământat de vise.

Ca și în nopțile trecute, Sfântul Arhanghel Mihail i-a apărut în vis, poruncindu-i să îi construiască un sanctuar, pe vechiul munte Tombe, în mijlocul golfului.

Și, pentru ca episcopul să nu mai uite, cum o mai făcuse, Arhanghelul și-a pus degetul de lumină pe capul episcopului Aubert, marcându-l pentru totdeauna.

În Evul Mediu, Mont Saint-Michel era o mănăstire și un loc de pelerinaj, însă în timpul Revoluției Franceze a fost transformat într-o închisoare.

A jucat un rol important în istoria Franței, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”.

În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franța (cu 3.200.000 de vizitatori anual). O șosea pietruită asigură, în ultima vreme, legătura permanentă cu țărmul Bretaniei.

Din anul 1979, Mont Saint-Michel se află pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Astăzi, castelul Mont Saint-Michel este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Franța.

2. Castelul Bran, din România. Acesta nu a fost fortăreața Contelui Dracula, ci a inspirat romanul scriitorului Bram Stoker, în ciuda faptului că Vlad Țepeș a stat aici numai pentru o perioadă scurtă de timp, când a fost ținut prizonier în castel, notează thrillist.com: „Dincolo de poveștile de groază din cultura pop, castelul Bran este o fortăreață medievală care are propria sa istorie interesantă, spusă prin intermediul sălilor întunecoase și al tunelurilor secrete”.

3. Palatul Național Pena, Sintra, Portugalia. Amplasat pe o colină, acest palat romantic poate fi văzut într-o zi senină chiar din Lisabona, capitala țării. Turiștii aflați în Lisabona ar trebui să aloce o zi vizitării acestui palat splendid, care se află la 30 de kilometri de capitală. Grădinile sale luxuriante și zidurile sale din piatră îi vor fermeca pe vizitatori.

4. Castelul Hohenzollern din Baden-Wurttemberg, Germania. Situat în vârful unei coline înalte de 234 de metri, la poalele Alpilor, pitorescul castel datează din secolul al XIX-lea, însă anumite părți ale construcției sunt mult mai vechi, datând din vremuri medievale. Prima fortăreață construită pe acel loc a fost ridicată încă din secolul al XI-lea. Turnurile sale au fost reconstruite de două ori: prima dată în urma unui asediu care a durat 10 luni, iar a doua oară deoarece se distruseseră în timp. De-a lungul secolelor, castelul a fost centrul puterii Casei de Hohenzollern.

5. Castelul Hohenwerfen din Werfen, Austria. Deși a fost construit pe o stâncă în urmă cu aproape un mileniu, această fortăreață veche de 950 de ani este una dintre cele mai bine păstrate și mai solide din Europa. Ea a supraviețuit numeroaselor atacuri și a fost folosită la un moment dat și ca închisoare pentru nobili.

6. Castelul Carreg Cennen din Țara Galilor, Marea Britanie. În limba galeză, „Carreg Cennen” înseamnă „castelul de pe stâncă”. Zona în care este situat castelul cocoțat pe un vârf de munte adăpostește mai multe castele pe kilometru pătrat decât orice alt loc din lume, însă Carreg Cennen este cu adevărat unul special. Deși este singurul castel în ruină din regiune, el este considerat cel mai interesant de vizitat datorită priveliștii superbe pe care o oferă asupra câmpurilor verzi și a mlaștinilor din împrejurimi.

7. Castelul Neuschwanstein din Bavaria, Germania. Înălțat pe creasta stâncoasă a unui munte, înconjurat de păduri, castelul este creația regelui bavarez Ludovic al II-lea, care, deși a trăit în a doua parte a secolului al XIX-lea, și-a dorit o construcție inspirată din Evul Mediu. La rândul său, Neuschwanstein a inspirat castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland. Potrivit publicației thrillist.com, când vine vorba despre cele mai frumoase castele din Europa, Neuschwanstein este „perla coroanei”. El primește peste un milion de vizitatori în fiecare an și este unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume.

8. Castelul Guedelon, din Franța, este singurul castel inclus pe lista thrillist.com care nu este vechi – de fapt, deocamdată nici nu este terminat. Început în anul 1997, castelul Guedelon este un proiect care și-a propus un țel foarte precis: să folosească tehnici de construcție din secolul al XIII-lea pentru a construi un castel de la zero. Muncitorii se îmbracă în costume de epocă, consumă mâncare tipică pentru Evul Mediu și folosesc numai cai.

9. Castelul Predjama din Slovenia este construit într-o peșteră, așa că are o mulțime de pivnițe înfiorătoare și de tuneluri subterane înfricoșătoare. Castelul Predjama are și un trecut destul de sângeros: un baron a petrecut un an în castelul aflat sub asediu, înainte de a fi trădat și ucis. Acum, castelul găzduiește în fiecare an un turnir medieval.

10. Palatul Versailles, din Franța, este cunoscut drept cel mai mare domeniu regal din lume, măsurând 8 milioane de metri pătrați (adică 800 de hectare). Odată vizitat, este ușor de înțeles de ce o mulțime furioasă i-a capturat pe Maria Antoaneta și pe regele Ludovic al XVI-lea în timpul Revoluției Franceze. De la Sala Oglinzilor la Capela regală, palatul este cu adevărat opulent. Selfie stick-urile sunt interzise aici.

11. Castelul Coca din Spania, un colos din cărămidă, se află în apropierea capitalei Madrid. Deși astăzi șanțul care îl înconjoară este mai mult gol, fortăreața arată în mare parte exact așa cum arăta în urmă cu sute de ani, când împăratul roman Theodosius (347 – 395) se năștea aici.

12. Castelul Windsor din Marea Britanie este cel mai mare și cel mai vechi castel din lume care este în continuare locuit. Când regina Marii Britanii este acasă, acest lucru este marcat prin ridicarea unui steag regal tipic într-un turn. Castelul Windsor este o atracție turistică foarte populară, însă uneori poate fi închis brusc.

13. Castelul din Praga, Cehia. Complexul de clădiri ce se ridică deasupra capitalei alcătuiește unul dintre cele mai întinse castele din lume. Castelul datează din secolul al IX-lea și, dincolo de o catedrală superbă (Catedrala Sfântului Vitus), acesta include piețe, căsuțe colorate și străduțe cochete unde în trecut lucrau meșteșugarii.

14. Castelul Ksiaz din Polonia. Acest castel pitoresc din Polonia a ajuns recent la știri, după ce au început să circule zvonuri potrivit cărora în apropierea lui ar exista un tren plin cu aur furat de naziști. Germania nazistă a capturat Castelul Ksiaz în anul 1944, însă până acum aurul legendar nu a fost descoperit. Deoarece se credea că acest castel urma să fie locuit de Hitler, vânătorii de comori continuă să dea târcoale castelului. Ksiaz este și o destinație turistică populară, fiind cunoscut pentru arhitectura sa care îmbină mai multe stiluri și pentru împrejurimile pline de verdeață.

Fotografia articolului: jplenio/Pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.