Cele mai fericite țări din lume. Pe ce loc se află România

cele mai fericite țări din lume
Foto: StockSnap / pixabay.com

Cele mai fericite țări din lume sunt Finlanda, Norvegia, Danemarca, Islanda și Elveția, rezultă din Raportul Fericirii în Lume (World Happiness Report) din 2018, realizat de Rețeaua de Soluții pentru Dezvoltare Durabilă pentru ONU.

Pentru realizarea clasamentului, raportul ia în calcul mai multe criterii: venitul pe cap de locuitor, speranța de viață sănătoasă, asistența socială (ajutorul primit din partea altora la nevoie), libertatea socială (libertatea de a lua decizii), generozitatea și absența corupției. Criteriul generozității ia în calcul cât de mult donează oamenii dintr-o anumită țară.

Cele mai fericite țări din lume în 2018

În acest an, raportul a luat în calcul 156 de țări din întreaga lume.

În raportul din 2018, primele zece poziții sunt ocupate de aceleași țări ca în ultimii 2 ani, chiar dacă statele și-au mai schimbat locurile între ele.

Iată cum arată top 10 cele mai fericite țări din lume, potrivit Raportului Fericirii 2018:

1. Finlanda
2. Norvegia
3. Danemarca
4. Islanda
5. Elveția
6. Olanda
7. Canada
8. Noua Zeelandă
9. Suedia
10. Australia

Austria ocupă locul 12, Germania – 15, Belgia – 16, Luxemburg – 17, Statele Unite – 18, Marea Britanie – 19, Franța – 23, Spania – 36, Italia – 47.

România se află pe locul 52.

Poziții mai slabe în clasament ocupă Rusia (59), Moldova (67), Ungaria (69), Turcia (74), Grecia (79), China (86), Bulgaria (100).

Cele mai mai nefericite țări din lume sunt Malawi, Haiti, Liberia, Siria, Rwanda, Yemen, Tanzania, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Burundi.

Cele mai fericite țări din lume – De ce este Finlanda atât de fericită?

Într-un articol dedicat acestui stat nordic, BBC a încercat să explice de ce finlandezii sunt atât de fericiți, în ciuda faptului că trăiesc într-o regiune geografică rece, cufundați perioade lungi de timp în noaptea polară.

În primul rând, finlandezii au un nivel de viață ridicat, un nivel scăzut de corupție, o rată ridicată de alfabetizare, o diferență redusă între veniturile diferitelor categorii de persoane (nu există o prăpastie între săraci și bogați, ca în alte țări), speranță de viață ridicată și un echilibru sănătos între muncă și viața privată.

„Finlandezii sunt mulțumiți. Nu este ideea americană de a fi extraordinar de vesel… țările europene nordice nu au aceste vârfuri și căderi emoționale specifice altor țări europene”, a explicat pentru BBC scriitorul Eric Weiner, autor al cărții „Geografia fericirii”.

Islanda este una dintre cele mai fericite țări din lume

Pe când își documenta cartea, Eric Weiner a ajuns și în Islanda, o altă țară care ocupă mereu una dintre primele poziții în topul celor mai fericite din lume. Cheia fericirii în Islanda este societatea deschisă și corectă, crede scriitorul Eric Weiner: „În Islanda, poți observa acest optimism încăpățânat în fiecare zi. Îl vezi în felul în care oamenii înoată afară pe tot parcursul anului, sau în faptul că nu există un stigmat social aplicat celor care renunță la o slujbă proastă sau la o relație care nu funcționează. Această rezistență poate fi găsită și în cultura literară bogată a țării, care datează din vremea vechilor saga – povești vikinge despre eroism în fața adversităților”.

În plus, oamenii se ajută unii pe alții la nevoie: „Oamenii nu se tem că vor cădea într-o gaură neagră pentru că nu există o astfel de gaură în care să cadă. Întotdeauna va fi cineva care te va prinde înainte să cazi. Așa cum mi-a povestit un imigrant american din Islanda, dacă mașina ta se blochează în zăpadă, cineva va opri întotdeauna. De fapt, nivelul de încredere este atât de ridicat, încât nu este ceva neobișnuit să vezi copii de 6 ani mergând la școală singuri pe timp de iarnă”.

Pe de altă parte, fericirea are un înțeles diferit de la o cultură la alta, consideră Weiner: „Doar un om prost sau un filozof ar face generalizări despre natura fericirii. Eu nu sunt filozof așa că iată care e părerea mea: Banii sunt importanți, dar mai puțin decât credem și nu în felul în care ne imaginăm. Familia este importantă. Și prietenii. Invidia este toxică. La fel și gânditul excesiv. Plajele sunt opționale. Nu și încrederea. Și nici recunoștința”.

De ce este Islanda una dintre cele mai fericite țări din lume. Lecția unui popor mic, dar tenace

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să citiți și alte știri pozitive, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.