Cele mai dificile decizii ale Regelui Mihai

Printr-un comunicat de presă, Regele Mihai anunță faptul că Prințul Nicolae a fost exclus din Linia de Succesiune la Coroana României.

În ziua de 1 august 2015, Majestatea SA Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său, Nicolae, fiul Pricipesei Elena, titlul de Principe al României și calificativul de „Alteță Regală”, se arată în comunicatul de presă transmis de Biroul de Presă al Regelui Mihai.

Vestea a luat prin surprindere pe foarte multă lume, mai ales că Prințul Nicolae avea o imagine destul de bună în România. Iată ce alte decizii dificile a avut de luat Regele Mihai de-a lungul carierei sale.

Pe 23 august 1944, Regele Mihai semnează un act prin care este demis și apoi arestat primul ministru al României și conducătorul statului, Ion Antonescu.

De asemenea, a cerut încetarea colaborării României cu Puterile Axei și a început tratativele unui armistițiu cu Aliații, precum și colaborare militară cu Uniunea Sovietică. Aceste decizii au fost luate după mai multe consultări cu partidele politice și oficiali europeni, potrivit adevarul.ro.

În vara lui 1945 s-a iscat un conflict între Guvern și sovietici, dar și între partidele istorice și Casa Regală. Se cerea un guvern care să se poată ocupa de organizarea unor alegeri libere.

Primul ministru Petru Groza de atunci a refuzat să-și dea demisia, iar Regele Mihai a refuzat să mai contrasemneze orice act al Guvernului. Pe 8 noiembrie 1945 a fost organizată cea mai mare manifestație pro-monarhistă, la care au participat tineri țărăniști și liberali, în Piața Palatului.

Comuniștii din Guvern au chemat muncitori pentru a dispersa mulțime, iar în urma acestor lupte au murit 11 persoane, iar foarte mulți tineri au fost arestați. Din cauza acestor lupte sângeroase, Regele Mihai pune capăt grevei regale și, la presiunea comuniștilor, numește doar doi miniștri de la PNȚ și PNL.

Poate cel mai dificil moment al Regelui Mihai a fost pe 30 decembrie 1947. Prim-ministrul Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej i-au certul regelui să abdice și să părăsească țara. Cei doi i-au spus Regelui că palatul din șoseaua Kiseleff este înconjurat de forțe PCR, iar dacă va refuza vor fi confruntări sângeroase. Regele Mihai a abdicat și a părăsit țara.

Un alt moment dificil al Regelui Mihai a fost când a trebuit să se întoarcă în România. A încercat în 1990, însă regimul Iliescu nu i-a permis. A reușit să facă o vizită în 1992, însă s-a întors cu adevărat în 1997, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. În 2000 a primit proprietatea Castelului de Săvârșin, din Arad, și dreptul de a folosi Palatul Elisabeta din București.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.