Cele mai cunoscute lungmetraje românești, proiectate într-un important oraș european

lungmetraje românești
Lungmetraje românești la festival Foto: Captură Film

Succesul pe care filmele românești îl au de câțiva ani în străinătate continuă și anul acesta, iar mai multe lungmetraje ale unor regizori cunoscuți vor apărea la „Filmland Rumänien”, luna filmului românesc la Hamburg.

Evenimentul care se va desfășura până pe 28 februarie aduce la un loc lungmetraje de-ale lui Cristian Mungiu, de-ale lui Corneliu Porumboiu, de-ale lui Radu Muntean și de-ale lui Cristi Puiu.

Timp de o lună, vor fi prezentate în cadrul festivalului cele mai importante filme românești ale ultimilor ani, primul dintre ele fiind laureat al premiului Palme d’Or „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, de Cristian Mungiu. De asemenea, festivalul de film românesc se întinde pe o perioadă de o lună şi are loc pentru prima dată în oraşul Hamburg din nordul Germaniei, informează Institutul Cultural Român (ICR), iar cei prezenți vor mai putea vedea la cinematograful B-Movie din cartierul St. Pauli „Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, „Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, „Reconstituirea”, de Lucian Pinitilie, „Marţi, după Crăciun”, de Radu Muntean, „Videogramele unei revoluţii”, de Harun Farocki şi Andrei Ujică, „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, „Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban, „Meandre”, de Mircea Săucan, şi „A fost sau n-a fost”, de Corneliu Porumboiu.

„În 2007 la Cannes, filmul «4 luni, 3 săptămâni, 2 zile», în regia lui Cristian Mungiu, câştigă Palme d’Or. Succesul unui film românesc la cel mai important festival de film nu este singurul şi nu reprezintă un fenomen izolat. Criticii de film sunt de acord că a apărut un nou curent în cinematografie, pe care îl denumesc «noul val românesc». După ce au trăit pe propria piele dictatura ceauşistă, autorii de film îşi spun cuvântul cu o distanţă documentară şi cu un gram de umor negru, cu care îşi prelucrează un trecut întunecat şi un prezent incert al ţării în care trăiesc. O serie de filme contraindicată celor cu nervi slabi!”, scrie site-ul cinematografului B-Movie, unde este prezentată retrospectiva dedicată producţiilor cineaştilor români, informează mediafax.ro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.