Cele 8 greșeli majore pe care le facem atunci când ne spălăm pe dinți

dinți albi
Foto: Capture The Uncapturable (Flickr)

Deși ne spălăm pe dinți și avem impresia că avem grijă de dantura noastră, se întâmplă de multe ori să mergem la stomatolog și să aflăm că avem carii, pete pe dinți sau tartru.

Specialiștii de la publicația medicală webmd.com au alcătuit o listă cu cele 8 mari greșeli pe care le facem când vine vorba de perierea dinților:

1. Alegem o periuță de dinți nepotrivită.

Atunci când trebuie să cumperi o periuță de dinți, alege una care are capacitatea de a acoperi toate zonele importante din cavitatea bucală. Esențial este ca periuța de dinți să aibă peri moi, capabili să se îndoaie pentru a putea curăța inclusiv spațiul dintre dinți și gingii. În plus, perii mult prea rigizi pot afecta dinții. AICI găsești mai multe modele de periuțe de dinți performante și totodată foarte ușor de utilizat.

Dimensiunea capului periuței este și ea importantă deoarece dacă ai o gură mică nu e o idee prea bună să cumperi o periuță mare.

2. Periem dinții prea agresiv.

Când vine vorba de periat dinții, mulți oameni cred că vor face o treabă bună dacă vor apăsa puternic periuța și vor spăla dinții foarte viguros. Nu este însă neapărat așa. Placa dentară se desprinde ușor, iar un cuvânt care descrie o periere bună este „masaj”, nu „frecare”.

3. Ne grăbim.

Graba strică treaba, așa că ar fi bine să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi, câte două minute de fiecare dată. Dacă nu știi să apreciezi corect timpul, setează-ți alarma telefonului mobil peste două minute de când ai început periajul.

4. Ne atașăm de o periuță de dinți și nu o schimbăm.

Atunci când observi că perii și-au pierdut culoarea, s-au îndoit sau arată murdar, e timpul să îți cumperi o periuță nouă, oricât de mult îți place cea veche. Schimbă-ți periuța de dinți cel puțin o dată la 3-4 luni. AICI găsești mai multe idei de periuțe de dinți.

Important! Ține periuța de dinți la aer, pentru a împiedica formarea de mucegai sau de bacterii pe ea (lucru favorizat de umezeală).

5. Uităm de gingii.

Adesea, bacteriile se formează chiar în locul în care dinții se întâlnesc cu gingiile. Din păcate, se întâmplă adesea să neglijăm acea zonă. E important ca perii să poată intra 2-3 milimetri sub gingie pentru a curăța acest spațiu. Din acest motiv e esențial ca perii să se poată îndoi.

6. Uităm de partea interioară a dinților.

De asemenea, mulți oameni neglijează partea dinspre limbă a dinților, care devine astfel un adevărat „adăpost” pentru bacterii și resturi de mâncare.

7. Ne spălăm prea repede după masă.

Nu e bine să ne spălăm pe dinți imediat ce am terminat de mâncat. Dentiștii avertizează că imediat după masă încă avem acizi în gură, iar periajul și pasta de dinți vor ajuta acidul să erodeze dinții. Este indicat așadar să așteptăm 15-20 de minute după masă înainte de a ne spăla pe dinți.

8. Nu folosim ață dentară și apă de gură.

E bine ca măcar o dată pe zi să facem procedura completă de igienă a dinților: periat, curățare cu ață dentară și folosirea apei de gură.