8 declarații importante făcute de Timmermans în România

Frans Timmermans FOTO: Dutch Ministry of Foreign Affairs/Wikimedia Commons
Frans Timmermans FOTO: Dutch Ministry of Foreign Affairs/Wikimedia Commons

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a venit, joi, într-o vizită oficială în București, unde a vorbit cu mai multe oficialități. Timmermans s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele Înaltei Curți de Justiție și Casație, Cristina Tarcea și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Iată cele mai importante declarații pe care le-a făcut:

Despre MCV. „În ultimii 20 de ani ați obținut atât de multe în ceea ce privește independența justiției. S-au obținut multe lucruri de la aderare și datorită MCV. E ca și cum ați fi alergat la un maraton, iar acum sunteți la ultima sută de metri. Mesajul meu e să alergați în continuare, dar nu în direcția greșită! Alergați către linia de finiș! Sunteți aproape de final. Mai sunt câteva recomandări ale Comisiei Europene care trebuie implementate. Nu vă opriți, nu stați pe loc și, pentru numele lui Dumnezeu, nu alergați în direcția greșită! Dacă alergăm în continuare, ambiția reprezentată de această Comisie în legătură cu ridicarea MCV în 2019 va putea fi îndeplinită, dar asta dacă vom alerga în continuare”.

Despre relațiile cu Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă. „E nevoie de următoarele lucruri: toți să muncească împreună, nu unii împotriva celorlalți. E motivul pentru care am convenit cu președintele Camerei și al Senatului, cu reprezentanți ai Guvernului, inclusiv cu premierul, că vom intensifica contactele. Voi fi la dispoziția lor zi de zi. Echipele vor fi în legătură directă. E foarte important să fim în legătură și cu Parlamentul”.

Despre justiție. „Putem rezolva problemele doar dacă toate instituțiile sunt implicate, inclusiv sistemul judiciar și instituțiile internaționale dornice să vă asiste: GRECO, Comisia de la Veneția. Comisia de la Veneția are minți strălucite. Comisia Europeană are expertiză. Trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale justiției și la legile de modificare a Codului penal, trebuie să ne asigurăm că facem lucrurile cum trebuie. Asta se poate face doar într-o atmosferă de cooperare. Pentru asta trebuie să dăm dovadă de respect pentru rolurile celorlalți.”

„Separația puterilor nu e o problemă în România. A fost clădit un sistem judiciar independent și foarte puternic și românii pot fi mândri de justiția lor. Dar nu e vorba numai de separația puterilor, ci și de felul în care ne purtăm unii cu alții în dezbaterile publice. Atacurile asupra justiției în presă și în dezbaterile publice riscă să creeze impresia, în rândul populației, că e o problemă cu justiția. Părerea Comisiei Europene e că nu e nimic în neregulă cu justiția. Desigur, pot fi aduse mereu îmbunătățiri, dar trebuie respect atât pentru rolul justiției, cât și al executivului și legislativului. E nevoie de acest respect pentru a crea o procedură de cooperare care să ne ducă unde vrem să ajungem, pentru a ridica MCV.”

Despre teoria că ar ajunge dezinformări la Comisia Europeană. „Sunt foarte norocos să am o echipă foarte bună care lucrează în Reprezentanța Comisiei Europene de aici, condusă de Angela Cristea, și sunt mereu foarte bine informat și vă asigur că știu exact ce se întâmplă aici”.

„Le-am spus ambilor președinți de Cameră ca data viitoare când au impresia că nu am înțeles, să mă sune direct. Vreau să fiu foarte clar că Angela Cristea face o treabă foarte bună și sunt foarte mândru de ea”.

Despre lupta anticorupție. „Nu suntem satisfăcuți cu progresele făcute. În unele zone s-a bătut pasul pe loc. Dacă ne intensificăm cooperarea, dacă evităm conflicte, dacă implicăm și actori internaționali, putem să ajungem la capătul acestui maraton. Dacă nu facem asta, vom face pași înapoi. O să fac tot posibilul ca asta să nu se întâmple. Atât în Parlament, cât și în Guvern există dorința de a face progrese”.

Despre discuția cu Liviu Dragnea. „Când am vorbit despre politica de partid, Liviu Dragnea m-a întrebat dacă social-democrațiile au astfel de probleme în Europa. I-am spus că nouă ne place să le vorbim oamenilor de educație și sănătate, nu de reforma justiției. Trebuie să depășim acest moment”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.