Cel mai sigur mijloc de transport din lume: avionul, mașina sau vasul de croazieră?

avion
Foto: Boeing Dreamscape K63367-05 Wikimedia Commons

Dezbaterile privind cel mai sigur mijloc de transport din lume s-au reaprins la scurt timp după naufragiul navei de croazieră Costa Concordia, în apropiere de insula italiană Gilgio. Din statisticile disponibile la nivel mondial rezultă că avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport.

În anul 2011, în întreaga lume au murit 373 de persoane aflate la bordul unor aeronave care realizau zboruri comerciale pentru pasageri, relatează BBC. Datele sunt oferite de organizația non-profit „Aviation Safety Network”. Potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian, anul trecut au existat 2,84 de miliarde de pasageri în zboruri comerciale. Asta înseamnă că un om a avut șanse să moară într-un accident aviatic din 2011 de unu la 7,6 milioane.

De altfel, pentru zborurile comerciale de pasageri, anul 2011 a fost unul dintre cele mai bune din istorie, cu doar 18 accidente, confirmându-se că avioanele sunt cele mai sigure mijloace de transport din lume. În 2011, cele mai multe probleme au fost în Rusia (șase accidente fatale în 2011) și în Iran (77 de oameni au murit într-un singur accident).

Navele de croazieră, aproape la fel de sigure ca avioanele

Însă de-a lungul întregii vieți riscurile sunt mai mari. În 2006, Consiliul de Securitate Națională (SUA) a anunțat că șansele ca un american să moară într-un accident de avion (în întreaga sa viață) sunt de unu la 5.000. Chiar și așa, riscurile sunt mult mai mici decât în cazul transportului cu mașina. Conform CSN, șansele ca un cetățean american să moară într-un accident de mașină într-un moment sau altul al vieții sale sunt de unu la 83.

Numărul tuturor șoferilor și al pasagerilor din lume este dificil de estimat, dar Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1,2 milioane de oameni mor în fiecare an în accidente rutiere (aproximativ jumătate dintre ei sunt pietoni, bicicliști și motocicliști).

Șansele de a muri într-un accident pe un vas de croazieră sunt aproape la fel de mici ca în cazul avioanelor. Potrivit Cruise Lines International Association, între 2005 și 2011 doar 16 oameni din 100 de milioane de pasageri au murit în astfel de accidente. Prin urmare, șanse de a muri sunt de unu la 6,25 de milioane. Pentru 2012, cifrele se vor schimba deoarece deja 16 persoane au murit în naufragiul navei Costa Concordia, iar cel puțin alte 16 persoane sunt date dispărute.