Cel mai nou tramvai românesc a fost scos în trafic

FOTO: Metrouusor.com
FOTO: Metrouusor.com

Astra Vagoane Călători a scos pe piață un nou tramvai. A fost testat pe liniile din Timișoara, după ce a fost semnat un contract de comodat cu Regia Autonomă de Transport în comun.

Asociația Metrou Ușor a postat zilele trecute câteva imagini cu acest mijloc de transport în comun. Tramvaiul, denumit Autentic, este modular, are podea joasă, iar ușile se pot deschide pe ambele părți.

Modelul testat pe liniile de la Timișoara are două module și e lung de 18 metri. Prețurile, în funcție de dotări, variază între 1,25 de milioane și 1,4 milioane de euro. Potrivit directorului de la Astra Vagoane Călători, prețurile sunt sub cele sub ale competitorilor.

Potrivit Economica.net, noul tramvai de la Astra are unul dintre cele mai mici consumuri de energie electrică de pe piață. Mai exact, consumă 1,75 – 1,8 KW/kilometru.

Într-o declarație dată în cadrul unei conferințe dedicate achizițiilor publice, proprietarul Astra Vagoane Călători, Valer Blidar, spune că firmele românești sunt defavorizate și că li se oprește accesul la contractele publice.

„Firmele româneşti au intrarea oprită la tot ceea ce înseamnă licitaţii publice. Sunt anumite ţinte preluate din legislaţia europeană care opresc participarea firmelor româneşti la licitaţiile publice, dar trebuie să ţinem cont că legislaţia europeană este o dictatură a multinaţionalelor.

Este făcută de oamenii multinaţionalelor care fac trafic de influenţă şi îşi impun punctul de vedere. Avem contracte pe toate continentele şi nimeni nu ne cere nicio cifră”, a declarat Valer Blidar.

FOTO: Metrouusor.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.