Cel mai mare uragan din istorie. 3 morţi, pagube de 200 de miliarde USD. 35.000 de români în zona afectată

6,5 milioane de locuitori au primit ordine de evacuare, această fiind cea mai mare operațiune de acest fel din întreaga istorie a Statelor Unite.

UPDATE: 3 oameni au murit în urma uraganului epic care a lovit duminică Florida. Uraganul nu a trecut şi prin Miami, însă şi acest oraş a fost grav afectat de inundaţii. Multe dintre străzi s-au transformat în râuri. Specialiştii ABC News spun că pagubele produse de uraganul Irma pot fi estimate la 200 de miliarde de dolari.

Uraganul Irma traversează duminică statele americane Florida și Georgia. Numai în Florida, stat care suferă cel mai mult din cauza efectelor uraganului, trăiesc circa 35.000 de români.

„Furtuna a sosit. Uraganul Irma ne loveşte deja statul. Sud-estul Floridei se confruntă deja cu rafele de vânt demne de o furtună tropicală şi aproape 25 de mii de oameni au rămas fără electricitate. Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre! Fac apel către toată lumea să îşi verifice vecinii, rudele şi prietenii. Dacă ştiţi pe cineva că nu evacuează, deşi ar trebui, vă rog să luaţi legătura cu ei şi să vă asiguraţi că vor pleca acum”, a declarat Rick Scott, guvernatorul statului Florida, citat de presa americană.

Scott a insistat ca toți cei care au primit ordine de evacuare să plece ”nu la noapte, nu într-o oră, ci acum”. Totuși, multe persoane s-au încăpățânat să rămână. Unii fermieri au ales să rămână alături de animalele lor și să se roage.

Adăposturile din Florida pot oferi găzduire pentru circa 50.000 de persoane, iar aceste locuri au fost ocupate rapid. Noii sosiți au fost îndrumați spre alte locuri, iar mulți au ales să părăsească statul și să revină după trecerea uraganului.

Este o perioadă de mobilizare incredibilă și pentru compania de electricitate din Florida. 16.000 de angajați sunt pregătiți să intervină după trecerea uraganului, însă, chiar dacă numărul acestor oameni este uriaș, pagubele aduse rețelelor electrice ar putea fi reparate într-un timp relativ lung. Astfel, multe zone vor rămâne fără curent zile în șir, chiar săptămâni după uragan.

Metropola Miami nu se află în calea uraganului, însă vântul bate cu o viteză uimitoare, iar valurile sunt de-a dreptul gigantice.

Uraganul Irma este un uragan de categorie 5, cea mai ridicată pe scara Saffir – Simpson. Vânturile de până la 295 km/h asociate fenomenului au devastat insulele din Marea Caraibilor. 20 de persoane și-au pierdut viața.

ONU estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.