Cel mai mare site de torrente din lume a fost închis

KickAssTorrents, cel mai mare site de torrente din lume, de unde internauții puteau downloada filme, jocuri sau muzică, a fost închis de autoritățile americane, iar bărbatul suspectat că a fondat site-ul a fost arestat, informează independent.co.uk.

Autoritățile americane au confiscat domeniul kat.cr. La ora actuală, conținutul site-ului nu se mai încarcă.

Site-ul era cel mai mare site de torrente din lume, dar ar putea să nu mai revină niciodată online, odată ce autoritățile dețin acum toate domeniile sub care funcționa.

Presupusul proprietar al site-ului, Artem Vaulin, un ucrainean în vârstă de 30 de ani, a fost arestat miercuri în Polonia.

Acțiunea autorităților americane este o mare lovitură pentru comunitatea utilizatorilor de torrente, unde milioane de oameni distribuie filme fără să plătească pentru producțiile respective, notează CNN.

De-a lungul timpului, KickAssTorrents s-a mutat regulat pe mai multe domenii înregistrate în diferite locuri din lume, pe măsură ce autoritățile blocau accesul la anumite adrese. Printre domeniile folosite se numără  kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kickass.so sau kat.cr. Toate au fost administrate din diferite locuri din lume: Insulele Filipine, Somalia, Insula Tonga, iar ultima dată din Costa Rica.

SUA cer extrădarea lui Vaulin

Accesul la site fusese deja blocat în câteva țări în urma unor decizii ale instanțelor de judecată: Marea Britanie, Irlanda, Italia, Danemarca, Belgia și Malaezia. Însă acum site-ul nu mai poate fi accesat de nicăieri.

Valoarea site-ului este estimată de 54 de milioane de dolari, potrivit guvernului american (estimarea se bazează pe banii generați din publicitate).

În ultimii ani, giganții din producția de muzică și de filme – Sony Pictures, Walt Disney Company, Warner Bros. Entertainment și Universal Music Group – au pus presiune pe guvernul american pentru a eradica pirateria online.

Guvernul american va solicita guvernului polonez să îl extrădeze pe Vaulin în SUA, unde va fi acuzat că a administrat un site care le-a permis utilizatorilor să distribuie filme, muzică, show-uri și jocuri video în valoare de peste 1 miliard de dolari.

Potrivit autorităților, Vaulin poza drept inginer la o companie numită Cryptoneat, însă aceasta era doar un paravan pentru operațiunile de piraterie pe care le desfășura.

Deși autoritățile au închis cel mai mare site de torrente la ora actuală, cel mai probabil fanii torrentelor vor migra spre alte site-uri precum Torrentz, ExtraTorrent sau BitSnoop, mai notează CNN.

Recomandările editorilor GreatNews:

„Șoc și groază!” Clipurile false care au ajuns știri „senzaționale” în toată lumea
SRI: Evitați în concediu conectarea la rețelele Wi-Fi publice
Un virus a păcălit peste 10.000 de utilizatori de Facebook