Cel mai înalt pod din lume îmblânzește „spinarea diavolului” din Mexic

Cel_mai_inalt_pod_din_lume
Podul Baluarte în timpul lucrărilor / Foto: Grupo Tradeco Wikimedia Commons

Cel mai înalt pod suspendat din lume a fost inaugurat ieri, în nordul Mexicului, de președintele Felipe Calderon, relatează BBC.

Suspendat la 403 metri deasupra solului, podul Baluarte se întinde deasupra unei prăpăstii din Munții Sierra Madre Occidentali.

Podul face parte dintr-o nouă autostradă care va traversa mare parte din cele mai accidentate zone din Mexic, între Mazatlan pe coasta Pacificului și Durango, în interiorul țării.

Podul suspendat este atât de înalt încât Turnul Eiffel ar putea să încapă ușor sub deschiderea sa centrală.

„Acest proiect va uni oamenii din nordul Mexicului așa cum nu s-a mai întâmplat până acum”, a spus președintele Calderon la ceremonia de inaugurare.

Reprezentanți de la Academia Recordurilor au fost prezenți la ceremonie pentru a recunoaște construcția drept cel mai înalt pod suspendat din lume. Mai jos aveți datele tehnice ale podului.

Cel_mai_inalt_pod_din_lume_00
Foto: Jonathan Hernandez Grupo Tradeco

Podul are 1.124 de metri lungime și 20 de metri lățime. Autoritățile intenționează să îl deschidă în acest an, sperând la o creștere a turismului și a comerțului în regiune.

Autostrada Mazatlan-Durango înlocuiește un drum faimos extrem de periculos poreclit „spinarea diavolului”, care traversa vârfurile zimțate ale Munților Sierra Madre Occidentali.

În total, vor fi opt alte poduri de peste 300 de metri și 60 de tuneluri. Autoritățile spun că noua autostradă va reduce cu șase ore durata unei călătorii între Mazatlan și Durango. Scopul final este de a include noul drum într-o autostradă care să lege coasta Pacificului de cea a Atlanticului.

Cel mai înalt pod suspendat din lume, El Puente Baluarte depășește celebrul viaduct Millau din Franța.