Cel mai frumos proiect. Un leu pentru copiii români care „trăiesc un coșmar”

copii bolnavi de cancer
Foto: Captură Digi24

Mai mulți voluntari au inițiat o campanie în cadrul căreia vor să strângă bani pentru a construi un spital special pentru copiii bolnavi de cancer din România. Campania a fost lansată acum o lună, iar până acum a adunat 300.000 de lei, aproape 1% din cât e nevoie, relatează digi24.ro.

În fiecare an, peste 400 de copii din România sunt diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer. Cei mai mulţi au diferite forme de leucemie sau tumori cerebrale, dar află mult prea târziu.

„Cu cât pierzi mai mult timp, cu atât se înrăutăţeşte. Dacă l-ai descoperit mai târziu, ce poţi să îi oferi pacientului este rareori vindecare, de cele mai multe ori o supravieţuire optimă, conform studiilor, la 10 ani”, a explicat Dan Căptaru, medic anatomopatolog, pentru postul TV.

În România, analizele, tratamentul şi operaţiile pentru îndepărtarea tumorilor se fac în spitale diferite, aflate uneori la sute de kilometri distanţă.

Din acest motiv, voluntarii Alex, Dan şi Ştefan vor să construiască primul centru în care procedurile să se facă într-un singur loc. Proiectul lor se numește „Dă-mi un leu, te rog, ca să construim un spital pentru copii”.

Copiii bolnavi de cancer din România „trăiesc deocamdată un coşmar”

„Ar fi un progres pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru cei care trăiesc deocamdată un coşmar, pentru că nu există în România un centru în care să fie diagnosticaţi, să facă toate investigaţiile şi după aceea să fie trataţi”, a arătat medicul Gheorghe Burnei, şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul Marie Curie.

În prima lună s-au strâns 300.000 de lei. În total, pentru construcţia şi dotarea centrului ar fi nevoie de 80 de milioane de lei.

„Am lucrat cu o echipă de arhitecţi care a mai făcut spitale în România. Am estimat o suprafaţă care trebuie construită, un buget pentru ea, un buget pentru echiparea spitalului şi astfel am ajuns la aceasta sumă de 80 de milioane de lei, care trebuie strânsă pentru achiziţionarea unui teren, construirea lui, echiparea lui la standarde de secol 21 . După aceea, sigur că urmează să dezvoltăm un alt buget pentru funcţionarea lui”, a explicat Alex Zamfir, unul dintre inițiatorii campaniei.

Pentru a funcţiona, spitalul are nevoie de autorizaţii din partea Ministerului Sănătăţii şi de sprijinul medicilor. Mulţi specialişti şi-au manifestat deja intenţia de a participa la acest la proiect.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

S-a produs cel mai mare cutremur din acest an din România
Povestea țării care a interzis guma de mestecat
Experiment social. Cum reacționează românii când un bărbat își agresează prietena pe stradă