Cei mai buni tineri alpiniști ai României au fost uciși de avalanșa din Munții Retezat

Dor Geta Popescu (Facebook)
Dor Geta Popescu (Facebook)

O avalanșă s-a produs sâmbătă în Masivul Retezat, iar doi copii foarte talentați, Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi, și-au pierdut viața.

Dor Geta Popescu avea 13 ani și deținea numeroase recorduri europene și mondiale, în timp ce Erik Gulacsi (12 ani) era printre cei mai promițători oameni de munte din Europa.

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga (2.509 metri) din Munţii Retezat. Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, s-au desprins o vreme de grup și au fost surprinși de avalanșă.

”Salvamontul a făcut avertizări de avalanşă încă de acum 3 zile, când a început să ningă din abundenţă. Am dat comunicat tocmai pentru a preîntâmpina aceste incidente. Cu toate acestea, nu s-a ţinut cont de aceste avertizări. Două grupuri au plecat pe munte: 50 de membri ai unei şcoli de ghizi, şi un alt grup de 7 persoane, care a fost prins de avalanţa în urma căreia doi adolescenţi au murit. Din celelalte cinci persoane, trei au fost predate serviciului de ambulanţă, dar nu sunt în stare gravă“, a declarat Ovidiu Bodeanu, şef salvamont Hunedoara, la Digi 24.

Un dosar penal in rem a fost deschis pentru ucidere din culpă, după moartea celor doi adolescenţi campioni la alpinism, în avalanşa de sâmbătă din Retezat.

Dor Get Popescu avea în palmare șase recorduri mondiale și unul european. Ea a cucerit vârfuri foarte dificile, cum ar fi Denali, din Alaska. La doar 10 ani, tânăra alpinistă urca pe Vârful Ararat.

Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Era o cățărătoare excelentă, cât și o foarte bună alpinistă de altitudine.

Erik Gulacsi era coleg cu Dor Geta Popescu, iar anul trecut a devenit cel mai tânăr european care cucerește vârful Elbrus. În ianuarie 2017, tânărul de 12 ani a atins vârful Aconcagua.

Cei doi tineri alpiniști români erau printre cei mai valoroși din țară și își propuseseră să termine două circuite extrem de grele: Seven Summits (escaladarea celor îna înalte vârfuri de pe fiecare continent) şi Seven Volcanoes (escaladarea celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent).