Cea mai mare stea galbenă observată vreodată în Calea Lactee

stea
Steaua HR 5171. Foto: ESO

Astronomii au descoperit cea mai mare stea galbenă observată vreodată în galaxia noastră, Calea Lactee. Steaua are diametrul de 1.300 de ori mai mare decât cel al Soarelui și este de un milion de ori mai strălucitoare decât astrul nostru.

Măsurătorile au fost realizate cu telescoapele de la Observatorul European Austral din Chile (ESO). Această stea uriaşă, denumită HR 5171, este situată la o distanţă de aproximativ 12.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia „Centaurul”. Totodată, ea se numără printre cele mai mari 10 stele cunoscute din Calea Lactee.

„Noile observaţii au dezvăluit faptul că această uriaşă galbenă are o însoţitoare, o stea mai mică, foarte apropiată, alături de care formează un sistem stelar binar”, a precizat astronomul Olivier Chesneau, un membru al echipei internaţionale de astronomi care au făcut această descoperire, potrivit mediafax.ro.

„Cele două stele sunt atât de apropiate încât se ating şi sistemul seamănă cu o arahidă uriaşă”, a adăugat el.

Stelele super-uriaşe galbene sunt foarte rare – doar 10 au fost descoperite în galaxia noastră, cea mai cunoscută fiind Rho Cassiopeiae. Ele sunt printre cele mai mari şi mai strălucitoare stele de pe bolta cerească şi se află într-un stadiu al existenţei lor în care sunt instabile şi se schimbă cu rapiditate. Rezultatul acestei instabilităţi este că super-uriaşele galbene aruncă mult material în spaţiu, iar această materie formează o „atmosferă” vastă în jurul lor.

Steaua se află la mare distanţă de Terra, la aproape 12.000 de ani-lumină (1 an-lumină reprezintă aproximativ 9.400 de miliarde de kilometri).

Pe parcursul ultimilor 40 de ani, steaua a crescut în dimensiuni şi s-a răcit, iar această evoluţie a putut fi înregistrată, au adăugat oamenii de ştiinţă, precizând că foarte puţine stele au putut fi observate în această fază foarte scurtă a existenţei lor.

Pentru cele mai recente monitorizări ale stelei HR 5171, astronomii au folosit o tehnică denumită interferometrie, ce constă în combinarea luminii captate de mai multe telescoape.

Dacă acest articol vi s-a părut interesant și vreți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.