Cea mai mare seră din România. Ce se va cultiva sub sticla de la Biled?

Agricultura de seră este costisitoare, dar și profitabilă. Foto: -JvL- / Flickr
Agricultura de seră este costisitoare, dar și profitabilă. Foto: -JvL- / Flickr

Sera de la Biled se întinde pe o suprafaţă de 17.000 metri pătraţi și este cea mai mare seră pe structură de sticlă, ca suprafaţă, din România.

La lansarea investiției românești din județul Timiș, care este programată joi, 19 octombrie, va participa și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

”Sera din Biled este realizată cu o investiţie 100% românească şi este cel mai mare proiect din ultimii 12 ani în sectorul horticol de la noi. În sera aflată la 20 de kilometri de Timişoara vor fi produse roşii”, spun organizatorii evenimentului.

Silvia Răileanu, proprietarul serei, a folosit fonduri europene pentru a ridica sera, care este dotată cu un sistem de încălzire eficient, prin folosirea apei geotermale, iar sistemul de irigații performant asigură economii la apă de peste 40 la sută.

Sera de la Biled nu este, însă, cea mai mare din istoria României. În 1969, la Ișalnița, lângă Craiova, au fost inaugurat cel mai mare complex de sere din lume la acea vreme, cu o suprafață de 200 de hectare.

Serele erau încălzite de termocentrala de la Ișalnița, iar irigarea se făcea cu apă din Jiu. Producția anuală depășea 30.000 de tone de legume și era destinată, aproape exclusiv, exportului. La Ișalnița se cultivau tomate, castraveți, ardei grași, fasole verde, vinete, salate și flori.

În prezent, la Ișalnița mai funcționează mai puțin de jumătate din serele din perioada comunistă.

Lideri mondiali în ceea ce privește agricultura de seră sunt olandezii, care, în anul 2000, aveau sere pe 10.526 de hectare, mai precis 0,25% din suprafața totală a țării.

Olandezii produc flori, dar în special legume în serele lor. Peste 4.000 de companii sunt specializate în acest domeniu, iar în sere lucrează aproximativ 150.000 de oameni, care produc, anual, venituri de 7,2 miliarde de dolari. Majoritatea produselor sunt exportate.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.