Cea mai curajoasă fotografie. S-a pozat cu atacatorul care amenința să arunce în aer avionul

atacator
Ben Innes (dreapta), alături de bărbatul care a deturnat avionul EgyptAir. Foto: Twitter

Un britanic aflat la bordul avionului EgyptAir care a fost deturnat în această săptămână în timp ce zbura pe ruta Alexandria – Cairo și-a făcut ceea ce presa internațională numește „fotografia vieții”, alături de atacatorul care a preluat controlul avionului după ce l-a amenințat pe pilot că își va detona o centură cu explozibil dacă aeronava nu aterizează în Cipru.

În vârstă de 26 de ani, Ben Innes este orginar din Leeds, Marea Britanie, și lucrează ca auditor de sisteme pentru o companie petrolieră, relatează mashable.com.

„Nu sunt sigur de ce am făcut acest lucru – pur și simplu am dat la o parte orice precauție și am încercat să rămân vesel în fața unei situații ostile”, a povestit britanicul pentru „The Sun”.

Marți, Innes se afla bordul zborului MS181 de la Alexandria la Cairo, când un bărbat l-a forțat pe pilot să aterizeze pe aeroportul Larnaca din Cipru. După ce aeronava a ajuns în Cipru, atacatorul – pe numele său – Seif Eldin Mustafa – i-a eliberat pe cei mai mulți dintre pasageri, cu excepția câtorva străini printre care se număra și Innes.

În timpul negocierilor intense dintre atacator și autoritățile cipriote, Innes a găsit o modalitate de rămâne senin: „Am văzut că purta ceva care semăna cu o bombă și evident că eram foarte speriat. Însă bărbatul nu părea foarte tulburat. La aproximativ o jumătate de oră după ce am ajuns în Larnaca l-am întrebat dacă vrea să facă o poză cu mine. Mă gândeam: „De ce nu?”. Ar fi cel mai bun selfie pe care l-aș putea trimite prietenilor. Dacă ne aruncă pe toți în aer ce mai contează?”.

Așa că Innes l-a rugat pe un membru al echipajului să îi traducă rugămintea sa, iar atacatorul pur și simplu a dat din umeri și a fost de acord. Innes și-a așternut un zâmbet larg pe figură, iar un însoțitor de zbor a făcut poza.

Innes a vrut și să se uite mai bine la Mustafa ca să vadă dacă avea într-adevăr o bombă. După ce a făcut poza, britanicul s-a așezat la locul său, bănuind că, cel mai probabil, explozibilul era fals.

avion
Ben Innes (dreapta), alături de bărbatul care a deturnat avionul EgyptAir. Foto: Twitter

Andrea Banchett, un pasager italian, a povestit pentru „The Sun” că a fost șocat de gestul lui Innes: „Nu îmi venea să cred. Zâmbea în timp ce stătea lângă atacator. Când s-a întors la locul lui l-am întrebat: „Ești nebun?””.

După aceea, Innes a luat legătura cu mama lui pe telefon. Femeia și-a sfătuit fiul să nu atragă prea mult atenția asupra lui.

„Nu știam cum să îi spun că făcusem deja o poză cu atacatorul”, a mai comentat Innes.

După ce criza s-a încheiat, prietenii britanicului au povestit că astfel de gesturi îndrăznețe sunt ceva obișnuit pentru Innnes.

În vârstă de 59 de ani, Seif Eldin Mustafa a deturnat avionul deoarece voia să își vadă fosta soție și copiii aflați în Cipru. Bărbatul nu își mai văzuse familia de 24 de ani, potrivit aljazeera.com.

„Când cineva nu și-a văzut familia de 24 de ani și vrea să își vadă soția și copiii, însă guvernul egiptean nu îi dă voie, ce ar trebui să facă?”, a declarat bărbatul.

Poliția cipriotă a anunțat că centura purtată de Mustafa era falsă și nu conținea explozibil.

Recomandările editorilor GreatNews:

Măsură extremă. O țară europeană va introduce vagoanele de tren doar pentru femei
De la străzi sufocate de mașini la un oraș pentru oameni. O transformare spectaculoasă | FOTO
Cum fac finlandezii școală? Un exemplu pentru toată lumea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.