Cea mai aglomerată insulă din lume ascunde superbe povești de viață

Sursa foto: Luke Lorentzen, Kickstarter

Când spunem ”insulă” tindem să ne gândim la un loc izolat și liniștit. Ei bine, acest loc nu este deloc liniștit, deoarece este un adevărat furnicar uman.

500 de persoane trăiesc în cele 115 case din San Cruz del Islote, o micuță insulă din largul coastei columbiene. În plus, cele 115 case sunt îngrămădite pe o suprafață cât un teren de fotbal.

Insula face parte din arhipelagul San Bernardo, un paradis exotic protejat, cunoscut pentru coralii săi și superbele nuanțe de verde și albastru pe care le ”împrumută” apelor.

Insula San Cruz del Islote este una antropică (făcută de om). Nu există rețea de apă potabilă, nici curent. Curentul vine de la un generator și de la două sisteme de panouri solare, iar locuitorii se plâng adesea de costul ridicat al energiei.

Fără mașini și motociclete

La 150 de ani de la apariția sa, insula măsoară un hectar. Insula are 10 străzi principale și patru cartiere. Nu circula nici mașini, nici motociclete pe aici.

Interesant este că 60% dintre locuitorii insulei sunt copii. Doar în 2017 s-au născut șapte bebeluși pe San Cruz del Islote. În acel an, nimeni nu a murit.

O moașă pentru toată insula

”Nu mai țin minte numărul exact al copiilor la care am ajutat să vină pe lume. Dar sunt cel puțin 200”, spune Marciana Hidalgo Castillo, moașa numărul 1 a insulei 🙂

Pe insulă există o școală care are 12 profesori angajați. 170 de copii studiază aici, în două ture. Aproape fiecare familie are câte o barcă, pe care o folosește la pescuit, dar și pentru a căra gunoaiele. Tot cu barca se ajunge și la cimitir, localizat pe o altă insulă, din apropiere.

Apa potabilă este ca aurul pe această insulă. Lipsa apei îi face pe locuitori dependenți de un transport naval care vine să umple rezervoarele, informează BBC.

”Sunt mulți oameni care trăiesc din pescuit, în special cu harponul, sau cei care se scufundă după homari sau caracatițe. Dar, direct sau indirect, toți trăim din turism”, spune Juvenal Julio, auto-intitulat ”istoric al arhipelagului”.

Copiii sunt ”salvatorii recifului” și au singuri grijă de mica lor lume

Sute de oameni vizitează insula într-un an, deși aceasta nu are plaje. Totuși, localnicii au găsit o altă cale de a-i atrage pe turiști. În două acvarii improvizate, turiștii pot face baie împreună cu fauna acvatică, de la țestoase uriașe la rechini.

Pe insulă există și un grup ecologic, în care sunt înscriși 30 de copii. Cei din grup se descriu drept ”salvatori ai recifului” și se ocupă atât cu strângerea gunoaielor, cât și cu verificarea bărcilor pescarilor.

VIDEO

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.