Stickere colorate pe mașini. Ce taxă se pregătește în locul timbrului de mediu

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews.ro

Guvernul pregătește o altă taxă în locul timbrului de mediu. Potrivit jurnaliștilor de la Profit.ro, ar fi vorba despre o taxă de poluare sub forma unei vignete, iar diferența de valoare va fi stabilită în funcție de gradul de poluare al autoturismului.

De asemenea, șoferii ar urma să aibă acces în diferite zone ale marilor orașe pe baza unui sticker colorat, lipit pe parbriz.

Prin această măsură, Guvernul încearcă să oprească avalanșa de mașini second-hand care a lovit România de la începutul anului, după ce timbrul de mediu a dispărut.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a confirmat că există un grup de lucru care va elabora un sistem inspirat de la orașe precum Budapesta, Londra sau Milano.

Ministrul Constantin a mai spus că există în acest moment trei tipuri de sisteme în Uniunea Europeană: o taxă introdusă în prețul combustibilului, o taxă de primă înmatriculare aplicată tuturor automobilelor, inclusiv celor înmatriculate deja de la introducerea taxei și un impozit anual în funcție de motorizare și carburantul folosit.

Aproximativ 60% dintre mașinile second hand care se află la vânzare în România au defecțiuni care necesită reparații costisitoare, arată un studiu efectuat de InspectorAuto.ro, o platformă online prin care se poate verifica istoricul unei mașini.

Cele mai multe mașini SH cu probleme sunt cele care sunt aduse în țară cu mai puțin de 2.000 de euro. Practic, acestea sunt aduse de la „fiare vechi” din țări precum Germania.

„Odată eliminat timbrul de mediu, orice barieră împotriva acestor fiare vechi vândute la preţ de automobile dispare, aşa că singurul filtru rămâne vigilenţa clienţilor şi verificarea temeinică înainte de cumpărare”, declară fondatorul InspectorAuto.ro, Mihai Cune.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.