Ce spune ministrul Justiției despre modificarea Codurilor penale prin OUG

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

„Îmi cer iertare pentru că s-a lungit atât de mult elaborarea Codului penal, în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea procedură normală, dezbateri, adoptare şi promulgare”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a doua zi după ce a primit condamnarea de închisoare cu executare de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mulți s-au gândit la faptul că PSD ar putea propune ca modificările din Codurile penale să fie trecute direct printre Ordonanță de Urgență dată de Guvernul Dăncilă și astfel să-și producă efectele imediat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că modificările codurilor penale trebuie făcute cu grijă.

„Constat că de multe ori legile sunt adoptate în grabă. Spre exemplu, când codurile, legi fundamentale, au fost aprobate prin procedura angajării răspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin OUG. Dacă ălea au fost adoptate prin angajare, ulterior CCR a declarat zeci, zeci, erau deja 45 de soluții legislative din procedură penală declarate nevonstituționale”, a declarat Tudorel Toader.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbără la Sibiu, după ce a anunțat că va candida pentru un nou mandat de președinte al țării, că societatea civilă trebuie să fie pregătită să riposteze în cazul în care se va ajunge la o ordonanță de urgență.

„Odată și odată trebuie să tragem linie și să terminam cu ordonanțele de urgență. Societatea civilă trebuie să fie alertă și, când apar ordonanțe, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni”, a declarat Klaus Iohannis.

Miza importantă din Codul penal este redefinirea abuzului în serviciu și impunerea unui prag valoric.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.