Ce spune Klaus Iohannis despre autonomia Ținutului Secuiesc

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis este într-o vizită oficială în județele Harghita și Covasna. Președintele participă la o dezbatere organizată la sediul Consiliului Județean Harghita. Întâlnirea a fost marcată și de un moment delicat. Primarul din Miercurea Ciuc i-a făcut cadou șefului statului steagul secuiesc. „Vă dăruiesc un steag în culoarea cravatei dumneavoastră”, i-a spus preşedintelui primarul Robert Raduly.

Klaus Iohannis i-a răspuns pe măsură: avea pregătit steagul românesc pe care i l-a făcut cadou primarului.

Iohannis a declarat că există „trei teme politice” la care crede că reprezentanții autorităților din Harghita și Covasna ar aștepta să se refere: „descentralizarea, regionalizarea și autonomia”.

„Cred că descentralizarea este obligatorie, fiindcă aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea şi trebuie să dispună de instrumentele necesare. (…) Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel încât să ducă la modernizarea administraţiei şi dacă duce la crearea de noi locuri de muncă, prin creştere economică (…).

Autonomia locală şi regională ajută, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit fiindcă ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european”, a transmis Iohannis.

Președintele a mai spus că la nivelul Uniunii Europene „chiar se recomandă” ca în procesele de regionalizare și descentralizare să nu se recurgă la delimitări pe criterii etnice.

În deschiderea discuțiilor au vorbit președinții consiliilor județene Harghita și Covasnca, Borbely Caba și Tamas Sandor. „Domnule președinte, noi nu vrem autonomie pe criterii etnice. Noi vrem autonomie pentru bunăstare și pacea în regiune, o atuonomie de tip Uniune Europeană, ca să dau un exemplu, de tipul Tirolului de Sud”, a declarat Tamas Sandor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.