Ce spune Băsescu despre înregistrările lui Ghiță cu el

Traian Băsescu foto: Facebook Traian Băsescu

Sebastian Ghiță a difuzat la România TV înregistrări cu o voce care pare să îi aparțină fostului președinte Traian Băsescu. Acesta discuta cu o altă persoană despre presupuse înregistrări cu generalul SRI Florian Coldea, cu procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și cu judecătoarea Camelia Bogdan.

Fostul președinte Traian Băsescu spune că înregistrările sunt reale, însă sunt editate, ceea ce provoacă confuzii.

„Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:

1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;

2. Recunosc înregistrările că fiind reale;

3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;

4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia să dosarul Voiculescu;

5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);

6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu considerăm a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI”, explică Traia Băsescu pe pagina personală de Facebook.

Judecătoarea Camelia Bogdan: Nu m-am întâlnit niciodată cu Băsescu

Judecătoarea Camelia Bogdan a declarat că nu discutat niciodată cu traian Băsescu, Florian Coldea sau Laura Kovesi.

„Nu a existat niciodată o întrevedere între mine și președintele Băsescu, nici între mine și generalul Coldea. Probabil pe generalul Coldea l-am vazut la Ambasada Statelor Unite. Pe Traian Băsescu l-am văzut doar la numire.

Nu am vorbit, am stat într-un grup doar cu magistrații când am fost la Ambasadă, înainte de pronunțare. Nimeni nu mi-a cerut mie vreodată vreo soluție să dau în acest dosar”, a spus Camelia Bogdan, citată de Lumea Justiției.

Transcrierea discuției prezentate de Sebastian Ghiță

  • Interlocutor: Şi aveţi înregistrări cu toţi?
  • Traian Băsescu: Coldea, doamna Kovesi, Bogdan. Ba, da vezi conversaţia când îmi spuneau îl luăm pe Mustaţă din complet. Da? Hai băieţi -l aruncăm în aer! Vreţi mi distrugeţi familia?
  • Interlocutor: Ce stat este asta, domnule preşedinte?
  • Traian Băsescu: Eu v-am spus de câteva ori, stat mafiot, na, eu ştiu ce spun.
  • Interlocutor: Probleme cu dosarul Voiculescu?
  • Traian Băsescu: -i vezi când vorbeau a două zi după condamnarea, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Bogdan. -i vezi după o zi când spuneau am vorbit cu Bogdan şi a spus dacă aveam codul penal îi dădea 20 de ani, a putut -i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. -l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii.
  • Interlocutor: Sunteţi supărat pe ei.
  • Traian Băsescu: Bogdan este, a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de-un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Bogdan. Păi ba, Bogdan, eu te ştiucine eşti!

Sebastian Ghiță, anchetat în mai multe dosare penale, a dispărut din 21 decembrie, iar autoritățile spun că nu știu unde se află. Acesta era sub control judiciar și ar fi trebuit să se prezinte la poliție periodic, însă a încălcat această regulă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.