Ce simțim înainte de moarte. Mărturiile unor supraviețuitori

Analize decontate CNAS Foto: Wikipedia U.S. Army Medical Command
Analize decontate CNAS Foto: Wikipedia U.S. Army Medical Command

Cazurile de moarte clinică și impresiile pacienților care au trecut prin această experiență au ajuns să fie studiate de către cercetători, care au încercat să explice cât de adevărate sunt afirmațiile supraviețuitorilor.

Câțiva pacienți care au trecut razant pe lângă moarte au povestit senzațiile pe care le-au experimentat cât timp medicii încercau să îi resusciteze.

Unul dintre cazurile care a făcut vâlvă în ultima perioadă a fost cel al mijlocașului Fabrice Muamba care s-a prăbușit pe teren în timpul unui meci.

El a suferit un atac de cord și a fost în moarte clinică pentru o bună perioadă de timp. Deși i se dădeau șanse minime de supraviețuire, acesta a reușit să își revină și chiar să povestească senzațiile trăite.

Muamba a spus că a simțit o amețeală ireală, ca și cum ar fi fost în interiorul corpului altcuiva. Următorul lucru pe care și-l amintește e că a văzut doi jucători de la echipa adversă. Ceea ce este interesant este că, deși a fost resuscitat minute bune, nu a simțit nicio clipă durere.

În literatura de specialitate, cazuri ca cel al lui Muamba sunt dese și descriu aproximativ aceleași senzații.

În secolul al 18-lea, un farmacist francez a avut o experiență asemănătoare cu a lui Muamba și este considerată cea mai veche descriere de acest tip.

Acesta a povestit cum și-a pierdut cunoștința în timp ce i-a fost luat sânge pentru a-i fi tratată febra. Medicul și-a amintit o lumină atât de pură și de puternică, încât a crezut că a ajuns în Rai.

În multe alte cazuri cercetătorii i-au rugat pe cei care au experimentat moartea clinică să dea detalii despre ce au simțit în acele momente.

Acum 15 ani, cercetătorul Sam Parnia și colegii săi de la Southampton General Hospital au intervievat pe o perioadă de 12 luni 63 de pacienți care au fost resuscitați în urma unui atac de cord. Din cei 63, doar șapte au reușit să își amintească ce au simțit cât timp au fost inconștienți. Ei au declarat că au trăit sentimente de pace, iar unul dintre ei a experimentat o senzație asemănătoare unei sărituri de pe un munte.

În mod surprinzător, pacienții care au reușit să își amintească ceva au avut de fapt un nivel crescut de oxigen și de sânge. Totuși, oxigenarea mai bună a creierului ar permite îmbunătățirea funcției congnitive în timpul resuscitării și astfel se explică experiențele mai intense, informează The Guardian.

Un alt studiu, care a inclus de această dată 15 spitale americane și europene, a primit rezultate surprinzătoare. Doi pacienți resuscitați și-au amintit experiențe extracorporale și și-au perceput propriul corp fizic într-un alt loc.

Concluziile cercetătorilor vorbesc despre pacienți care au resimțit experiențe extrem de plăcute în timpul celor câteva minute în care au fost între viață și moarte, deci nu trebuie să ne temem neapărat de durere.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.